Grad NOVSKA Službene stranice

Povijesna sjednica Gradskog vijeća Grada Novske

Povodom obilježavanja Dana grada Novske- Lukova, u subotu 17. listopada održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novske. Prije svečane sjednice izaslanstva gradova, općina i udruga, položila su vijenace i zapalili svijeće kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u gradskom parku. Svečana sjednica započela je hrvatskom himnom, koju je otpjevao zbor Glazbene škole u Novskoj, i odavanjem počasti minutom šutnje za sve poginule i preminule hrvatske branitelje.

Svojim dolaskom, ovu svečanu sjednicu uveličali su brojni visoki uzvanici, među kojima su po prvi puta u povijesti bili i veleposlanici: njegova ekscelencija Veleposlanik Republike Indonezije u RH Agus Sardjana, NJ.E. Veleposlanik Republike Azerbajdžan u RH Kamil Khasiyev, NJ.E. Veleposlanik Republike Koreje u RH Suh Hyung-Won, NJ.E. Veleposlanica Republike Makedonije u RH Daniela Karagjozoska, počasni konzul  Demokratske Republike Kongo u Republici Hrvatskoj Josip Leko, i NJ.E. Veleposlanik Republike Ukrajine u RH Oleksandr Levchenko koji se u ime svih veleposlanika obratio prigodnim riječima, te je iskazao zadovoljstvo realiziranim planovima i isto tako poželio puno sreće u radu na gospodarskom planu u budućnosti kroz suradnju sa veleposlanicima. 

"U proteklom razdoblju pokrenuli smo velik broj kotačića kako bismo potaknuli sveukupni društveni i gospodarski napredak lokalne zajednice. Zahvaljujući donesenim odlukama Gradskog vijeća pomogli smo gradonačelniku da dovede ulagače u Poduzetničke zone, što je rezultiralo novim radnim mjestima."- naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Marinko Stojić. Gradonačelnik Vlado Klasan izvjestio je prisutne o radu Gradske uprave tijekom protekle godine uz prigodnu prezentaciju. Konstatirao je kako je u Poduzetničkoj zoni- Zapad, koja je gotovo ispunjena, u roku od tri mjeseca izgrađen objekt tvrtke "Hakadesch" Novska, u vrijednosti od oko 13 milijuna kuna, koja će zaposliti 100 radnica, te je najavio investiciju od oko 115 milijuna kuna za tvornicu mramora i kompozitnog kamena, tvrtke "Terastone Croatia" u kojoj će, po završetku prve faze do sredine 2016.godine, radna mjesta naći 85 radnika. 

Kao izuzetno važan, istaknuo je projekt "Aglomeracija Novska", u vrijednosti od 90 milijuna kuna. Gradonačelnik je izjavio da puno pažnje pridaju ekologiji, što dokazuje i oko 5 milijuna kuna vrijedan dovršetak sanacije deponije "Kurjakana". Nabavljena je nova komunalna oprema, 8 tisuća kanti za odvojeno prikupljanje otpada, zeleni otoci itd. 
Asfaltirana je I. faza ceste Brestača-Kozarice-Torovi u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, te je najavljena sanacija devastirane ceste u naselju Bročice. Zatvorena je financijska konstrukcija Društvenog doma u Jazavici, a preostala sredstva preusmjerena su na izgradnju mrtvačnice u naselju Borovac. Grad Novska i dalje osigurava besplatne kazališne predstave za svoje sugrađane, kao i stipendije za srednjoškolce i studente na javni poziv, a ne na natječaj. 

Svečanoj sjednici nazočili su i Dan grada čestitali general Mladen Markač, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, koordinator Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba Miodrag Demo, brojni gradonačelnici, načelnici i predstavnci javnog i društvenog života, Vinska kraljica Donatella Pauković i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je čestitao gradonačelniku Klasanu na ostvarenim uspjesima i zaželio mu puno sreće u daljnjem radu. Gradonačelnik Vlado Klasan i predsjednik Gradskog vijeća Marinko Stojić uručili su laureatima javna priznanja za 2015. godinu. Trgovačkom društvu "Rambousek" d.o.o. dodijeljena je zahvalnica Grada Novske, za donaciju spomenika i spomen ploča Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, pomaganje crkvenim institucijama i kulturno-sportskim udrugama. Pismeno priznanje za dugogodišnji uspješni književni rad u domeni književnog stvaralaštva uručeno je novljanskoj spisateljici Jasni Popović-Poje. 

Nagradu za životno djelo Grada Novske, za osobito značajne zasluge i cjelovito djelo koje je ostvario u svom radnom vijeku, te za doprinos u pedagoškom i prosvjetnom djelovanju, primio je profesor Franjo Horvat. Načelnik sektora za financije Igor Zgomba, primio je u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, plaketu Grada Novske za izniman doprinos u dodijeli bespovratnih sredstava potrebnih za realizaciju ključnih projekata za daljnji razvoj Grada Novske. Plaketa Grada također je dodijeljena i Hrvatskim vodama- vodnogospodarska ispostava za mali sliv "Subocka-Strug" ispostava Novska za doprinos u izvanrednoj obrani prigradskih naselja od poplava. Plaketu je primio direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Milan Mateša. Brigadni general Rudi Stipčić primio je povelju za počasnog građanina Grada Novske i plaketu Grada Novske za iznimne zasluge u obrani Novske, te u stvaranju neovisne Republike Hrvatske. U umjetničkom programu na svečanoj sjednici nastupio je zbor Glazbene škole u Novskoj pod ravnanjem maestra Igora Tatarevića.