Grad NOVSKA Službene stranice

PREDAVANJE U SKLOPU PROJEKTA „MEDIJSKI IZAZOV ZA MLADE NOVLJANE 2“

PREDAVANJE U SKLOPU PROJEKTA „MEDIJSKI IZAZOV ZA MLADE NOVLJANE 2“

U ponedjeljak, 11. studenoga, u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, nastavljena je provedba Projekta „Medijski izazov za mlade Novljane 2“ kojega provodi Udruga mladih Novska u suradnji s Katoličkom osnovnom školom u Novskoj. Ovoga puta, u sklopu nastave u produženom boravku, održane su dvije radionice za učenike drugoga i trećega razreda pod nazivom „Priprema medijskog sadržaja“ te „Analiza crtanih filmova“, a nakon toga predavanje za roditelje i djelatnike Škole na temu „Djeca i mediji – uloga roditelja“ te „Ravnopravnost spolova u medijima“. Predavači su bili komunikolog dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku te na Veleučilištu VERN u Zagrebu i prof. Dunja Lakuš, fonetičarka na RTL Televiziji.

U prvom dijelu radionice s djecom, predavači su analizirali određene elemente crtanog filma o prof. Baltazaru te su na temelju toga poučili učenike kako ne postoji čudesni napitak po kojemu se širi dobrota u svijetu, nego ona ovisi o tome želi li čovjek u svojoj slobodi činiti dobro. U drugom dijelu radionice učenici su se upoznali s pripremom i realizacijom televizijske i radijske emisije, saznali su što se sve događa u pozadini TV kamera u snimanju emisije te su, potom, sami sudjelovali u nekoliko vježbi pred TV kamerom.

Na početku predavanja za roditelje i djelatnike Škole, ravnatelj Krunoslav Juraković pozdravio je predavače te okupljene roditelje i učiteljice zahvalivši im na spremnosti koju su iskazali svojim dolaskom i željom za suradnjom u ovome projektu.

Nakon toga, profesorica Lakuš kratko se osvrnula na radionicu koja je održana s učenicima  govoreći da je ugodno iznenađena spremnošću učenika koji su pokazali da se i pred TV kamerom znaju brzo snaći. Naglasila je roditeljima, također, da je uočeno kako i djeca pred kamerama žele sebe prikazati u najboljem svjetlu povezujući takve reakcije s društvenim mrežama u kojima mnoge osobe žive određeni život u medijskom svijetu koji nije povezan s njihovom pravom stvarnošću.  

U svom predavanju, profesor Kedžo progovorio je roditeljima o sadržajima koji djeca najčešće konzumiraju provodeći vrijeme na internetu ili pred televizijom. Kazao je kako u tim sadržajima postoji mnogo elemenata nasilja ili određenih neprimjerenih sadržaja za dječju dob. Istaknuo je da se takvi neprimjerni sadržaji u zadnje vrijeme itekako nalaze u prikazivanju glazbenih spotova te da je upravo takvo prikazivanje i slušanje glazbe, po mnogim istraživanjima, glavni sadržaj kojega djeca svakodnevno prate.

Potom je naglasio problematiku o velikoj količini upotrebe video igara koji potiču nasilje te potaknuo roditelje da vode brigu oko toga kakve sadržaje i video igre djeca koriste u svoje slobodno vrijeme. Govoreći o temi ravnopravnosti spolova u medijima, kazao je da se u medijima sve više pojavljuju određeni sadržaji koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, kako žena tako i muškaraca. Dodao je kako u tome leži opasnost za djecu koja su, promatrajući takve pojave u medijima, u napasti prenijeti u svoje ponašanje takva loša ophođenja među ljudima koja ponižavaju dostojanstvo čovjeka.

Na kraju predavanja, ravnatelj je zahvalio svima na sudjelovanju u ovom drugom susretu te ih potaknuo na daljnju suradnju u započetom Projektu. Projekt „Medijski izazov za mlade Novljane 2“ sufinanciran je od strane Agencije za elektroničke medije, a odvijat će se i u drugom polugodište ove školske godine u obliku raznih radionica i predavanja.