Grad NOVSKA Službene stranice

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Lipovljanske susrete

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Lipovljanske susrete

U subotu 22. kolovoza održano je svečano otvorenje  tradicionalne manifestacije nacionalnih manjina „Lipovljanski susreti“ koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je osobno otvorila ovu smotru folklora.

Otvorenju su nazočili brojni visoki uzvanici poput europske parlamentarne zastupnice Marijane Petir, zastupnika češke i slovačke manjine u Saboru Vladimira Bileka, izaslanici Sisačko-moslavačke županije, kao i predstavnici ostalih općina i gradova, među kojima i zamjenik gradonačelnika Novske Tomislav Baić s predsjednikom Gradskog vijeća Marinkom Stojićem. 


„Ovo je vrijeme kada Lipovljani žive kroz kulturni izričaj i pričaju o jednoj tradiciji, o suživotu povezanom u „Lipovljanske susrete“. S ponosom nosimo jedan epitet „Europe u malom“- rekao je općinski načelnik Mario Ribar, te dodao da su tolerirajući raznolikost pokazali kako hrvatski narod može prihvatit svakog tko je spreman na jednak način poštivati Hrvatsku.

Marijana Petir, zastupnica u euro parlamentu također se obratila prisutnima s nekoliko riječi naglasivši kako se „Lipovljanski susreti“ svake godine održavaju na sve većoj razini, a šalju nam poruku mira i zajedništva, osobito suživota. 

„Zajedništvo znači bliskost u dijeljenju svakodnevne životne borbe i zajedničku posvećenost promicanju općega dobra, a „Lipovljanski susreti“ izrasli su iz te bogate kulture zajedništva.“- izjavila je prilikom otvorenja „Lipovljanskih susreta“ predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, te je dodala da su ovi susreti čuvari i promicatelji manjinskih nacionalnih identiteta.   

Na smotri su sudjelovali KUD-ovi iz cijele Hrvatske, a nakon njihovog nastupa uslijedio je koncertni nastup njihove sumještanke Nine Kraljić, te Miroslava Škore, a zabava je potrajala do dugo u noć.