Grad NOVSKA Službene stranice

Pripadnici 1. gbr "Tigrovi" u Starom Grabovcu

Na inicijativu bivših „Tigrova" pokrenuta je akcija okupljanja u Starom Grabovcu. Inicijativa je pokrenuta radi okupljanja i druženja „Tigrova" koji su bili u obrani i zaustavljanje agresora u listopadu 1991. godine. Ušavši u borbu s jakim oklopno-mehaniziranim postrojbama Banjalučkog i Varaždinskog korpusa JNA koje su imale topničku i zračnu potporu, Tigrovi su, zajedno s ostalim postrojbama, uspjeli zaustaviti neprijateljski napad, ograničiti širenje bojišta na području zapadne Slavonije i obraniti i Novsku.

Prva gardijska brigada "Tigrovi", koja je sudjelovala u svim najvećim bitkama Domovinskog rata, ustrojena je u prvim ratnim danima,  5. studenog 1990. godine, u vojnoj bazi Rakitje, a zapovjedništvo jedinice bilo je u Zagrebu. Isprva je osnovana kao "Jedinica za posebne namjene MUP-a RH", čiji su pripadnici bili mladi domoljubi i dragovoljci koji su stvorili oslonac za novu Hrvatsku vojsku. Kroz postrojbu je prošlo 110 000 pripadnika, 1600  ih je ranjeno, poginulo ih je 367, a 201 pripadnik "Tigrova" prošao je torturu logora. 

Tadašnji zapovjednici 1. gbr Leonardo Biloglav, Željko Galeković i Ratko Dragović Klek, vodili su ponovno Tigrove. Paleći svijeće za poginule, za njih dvadeset dvojicu do kraja 1991. godine u Starom Grabovcu i Novskoj do kraja 1991. godine. Na doprinos Tigrova i njihovu ratnu zadaću podsjetio je Josip Stignjedec Zagi, jedan od zapovjednika.

"Upravo današnji dan, 18. listopad, bio je jedan od presudnih dana obrane Starog Grabovca te 1991. godine. Sredinom listopada zaustavljen je napad pješaštva i tenkova pri čemu su u borbi uništena tri neprijateljska tenka, a jedan je zarobljen i kasnije nakon popravka vraćen u borbu s hrvatske strane!, rekao je Ratko Dragović Klek.

Gradonačelnik Vlado Klasan i zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević u ime Grada Novske zapali su svijeće kod spomen obilježja u Starom Grabovcu.

"Tigrovi" su zaustavili bestijalne napade agresora na području zapadne Slavonijeali išli su i na sva ratišta i branili Domovinu kad je bilo najteže. Na novljansko ratište došli su u rujnu 1991. godine i ponosni smo što smo se zajedno s elitnim postrojbama borili rame uz rame za našu domovinu", rekao je gradonačelnik Vlado Klasan dodavši da bi uspomena na naše poginule branitelje trebala iduće godine biti obilježena još svečanije i dostojanstvenije.