Grad NOVSKA Službene stranice

Projekt aglomeracije vrijedan oko 100 milijuna kuna – Novska postaje veliko gradilište

Projekt aglomeracije Novske, sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, ulazi u završnu fazu. Istaknuto je to na radnom sastanku u Novskoj s predstavnicima Grada Novske, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva regionalnog razvoja i EU Fondova te Hrvatskih voda i izvođača projekta.

Prezentirano je „stanje projekata“ , u kojoj se fazi izvedbe nalaze, uz provjeravanje svih aplikacijskih obrazaca, ishođene dokumentacije, razna rješenje i dodaci projektu.  

- Riječ je o kapitalnom infrastrukturnom  projektu, o izvedbi 42 kilometra kanalizacijske mreže od Novske od Rajića, kroz naselje Bročice, rekonstrukciji kanalizacijske mreže unutar Novske, kao i izgradnja pročistača otpadnih voda, rekao je Mario Filipović, direktor gradskog komunalnog poduzeća „Vodovod“ Novska.

Projekt je vrijedan oko 100 milijuna kuna, pa se želi što prije sklopiti potrebni Ugovori. Pored ubrzane pripreme cijelog projekta, užurbano se potpisuju i Ugovori s vlasnicima zemljišnih parcela preko kojih će proći podzemna infrastruktura odvodnje i vodoopskrbe.

- Ovim putem molim sve vlasnike čestica preko čijeg zemljišta treba proći instalacije cjevovoda, da se jave u poduzeće „Vodovod“ kako bi se pravno uredili odnosi i dopuštenja oko izvođenja radova,- zamolio je Marin Piletić, gradonačelnik.

Početkom tjedna prigodom obilaska područja Sisačko moslavačke županije, zatražili smo i komentar od generalnog direktora Hrvatskih voda, Zorana Đurokovića, o projektu aglomeracije na području Grada Novske. U svojoj izjavi Đuroković kaže, „najkasnije u prosincu očekujemo potpisivanje ugovora o korištenju bespovratnih sredstava za ovaj projekt Grada Novske“.

 

- Smatramo da neće biti zapreka da to i učinimo. Za očekivati je kako će područje Novske biti jedno veliko gradilište, - kazao je Zoran Đuroković, generalni direktor.

 

Nakon finalizacije Projekta, potpisivanja svih ugovora, slijedi pozivni natječaj za izvođače radova, gradnja bi krenula sljedeće i trajala do 2020. godine. Nakon završetka kanalizacijskog sustava  mještani istočnih naselja Grada Novske, moći će odahnuti. Ovaj projekt jedan je od najvećih zahvata na komunalnoj infrastrukturi nakon završetka obnove ratom razrušenih naselja.