Grad NOVSKA Službene stranice

Promocija monografije o 10 godina rada "Češke besede" u Lipovljanima

U Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, u subotu 14. studenog, na Dan češke kulture, održano je svečano predstavljanje monografije "Češka beseda Općine Lipovljani 2004.-2014.". Predstavljanju knjige nazočili su predsjednica Saveza čeha u Republici Hrvatskoj Libuše Stranjik, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, predsjednik "Češke besede" Lipovljani Mirko Knjižek, predsjednica Općinskog vijeća Općine Lipovljani Anka Doležal, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, te predstavnici brojnih udruga koje djeluju na području Lipovljana. 

"Ovo je veliki dan za našu besedu i mene osobno, jer u okviru Dana češke kulture održavamo i promociju knjige koja sadržava deset godina rada naše udruge"- rekao je Mirko Knjižek, dodavši kako je knjiga unatoč poteškoćama napokon "ugledala svjetlo dana", te zahvalio svima koji su zaslužni za njeno izdavanje, uključujući i novljanskog gradonačelnika. Anka Doležal, naglasila je kako knjižnica služi svrsi kojoj je namijenjena i dodala kako manjinske udruge obogaćuju život u Lipovljanima, pokazujući da je suživot moguć, te je svima poručila da ne zaborave svoju pradomovinu, ali i da s ponosom govore o domovini u kojoj žive, rade i podižu svoju obitelj.

"Čast mi je biti ovdje, ne kao sponzor, nego kao prijatelj i čestitam vam na ustrajnosti u održavanju svoje kulture i običaja i drago mi je što sam mogao dati skroman doprinos izdavanju knjige."- rekao je gradonačelnik Klasan, dodavši kako im je uvijek na raspolaganju, i zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. U nastavku programa uslijedila su izlaganja koja tematiziraju kulturni život pripadnika Češke nacionalne manjine izvan matične Republike, a kao prvi izlagao je Marijan Lipovac, na temu "Češko-hrvatski odnosi u povijesti", čije su zanimljive povijesne činjenice prisutni pratili s velikim interesom. 

Dragutin Pasarić izlagao je na temu "Lipovljani-Hrvatska metropola nacionalnih manjina, na koje se nadovezala ravnateljica Muzeja Moslavina Slavica Moslavac, koja je govorila o etno baštini našeg kraja. Program su svojim nastupom, uveličale članice pjevačke skupine "Lepeza", koje su se predstavile izvedbom čeških pjesama, lipovljanka učenica Glazbene škole u Novskoj Iva Skoko predstavila je svoje glazbeno umijeće na flauti, a program je završio klapskim pjesmama koje su izveli članovi klape "Ogrc" iz Novske.