Grad NOVSKA Službene stranice

Radovi na zaštiti kulturnog dobra - Hotela Knopp

Nakon što su u svibnju uklonili dio po dio dijelova Hotela Knopp, očistili  staru ciglu za restauraciju zgrade, postavili konstrukciju s pločama koji štite podrumski dio od oborina, djelatnici Novokoma  ovih su dana postavili i skele oko preostalog dijela zgrade hotela Knopp. Preko skela će se prevući posebna presvlaka, čime će zgrada biti  zaštićena od daljnjeg propadanja.

Zgrada je jedna od preostalih objekata iz urbane povijesti Novske, građena je u drugoj polovici 19. stoljeća, služila je kao hotel i u njoj se odvijao tadašnji društveni život grada. Kasnije je nadograđivana, a u jednom dijelu bilo je vatrogasno spremište DVD-a Novska  koje je 1887. godine osnovao Adalbert Knopp.

Zgrada Hotela Knopp je registrirano kulturno dobra Republike Hrvatske, te se kao i zgada Drapczinski, crkva sv. Luke Evanđeliste i zgrada Pošte, ističu kao „najvažniji arhitektonski primjerci unutar građevinskog fonda povijesne jezgre Novske“.

U ranije provedenom natječaju  Ministarstva regionalnog razvoja RH,  prošao je projekt „Klaster kulture“, za uređenje, a  izradom „konzervatorskog elaborata“ slijede radovi na obnovi Hotela Knopp.

Za uređenje zgrade od podruma, prizemlje, kata i potkrovlja, oko 2300 metara prostornih površine biti će potrebno najmanje 20 milijuna kuna. Sredstava će se tražiti  kroz europske fondova i od Ministarstva kulture RH.