Grad NOVSKA Službene stranice

Raskoš filatelije povodom Dana Grada i proslava 100-e obljetnice od uvođenja izmjenične električne energije u Novsku

Hrvatsko filatelističko – numizmatičko društvo "Novska '94" upriličilo je još jednu raskošnu izložbu filatelije u povodu proslave Dana Grada Novske. Izložba je održana u Srednjoj školi Novska, a svojim su je nastupima uveličali profesori i učenici. Društvo je osnovano prije 22 godine, s ciljem promocije Grada i okupljanja filatelista, a tri marke, koje su od tada tiskane na njihovu inicijativu, smatraju jednim od većih uspjeha.

Otvorenju izložbe nazočili su gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica SŠ Novska Nikolina Fijačko – Filipović, ravnateljica POU Novska Valentina Opić, ravnateljica DV "Radost" Dijana Kadliček, voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić, profesori i učenici, te brojni ljubitelji filatelije. Nazočne je pozdravila ravnateljica SŠ Novska Nikolina Fijačko – Filipović, koja je iskazala zadovoljstvo što novljanski filatelisti za svoje izložbe uvijek odaberu prostor srednje škole. Naglasila je kako je tema izložbe i prigodnog programa, kojeg su pripremili profesori i učenici, ovogodišnja stota obljetnica uvođenja izmjenične električne energije u Grad.

"Svake godine jednom prigodnom izložbom redovno obilježavamo Dan Grada, što je ujedno naša čestitka Gradu i građanima. Uz izložbu smo izdali i prigodnu omotnicu u kojoj se nalazi papirić s tekstom o munjari, prvoj centrali u Novskoj koja je otvorena 1916. godine" – izjavio je predsjednik HFND "Novska '94" Mate Glavić, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u kreiranju ovog događaja, te gradonačelniku na tome što rad društva redovito prati od osnutka. Izložbu je otvorenom proglasio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je naglasio kako preko 20 godina prati rad društva jer je nekolicina entuzijasta, koji samozatajno rade ovaj posao, vrijedna poštovanja. Svoje primjerke su, na 40 postavljenih vitrina, izložili filatelisti iz Novske, Zagreba i Karlovca, a budući da izložba nije bila natjecateljskog karaktera, najboljima su prema broju glasova dodijeljene simbolične plakete društva. Održana je i modna revija haljina iz vremena u kojem je Nikola Tesla živio i stvarao, a ugođaj su upotpunili članovi sastava "Zlatne žice", koji su osim himne, izvodili i starogradske pjesme.