Grad NOVSKA Službene stranice

Republika Ukrajina slavi 25. godišnjicu svoje neovisnosti

Ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levchenko je povodom obilježavanja 25. godišnjice neovisnosti Republike Ukrajine u srijedu, 19. listopada održao svečani prijam u hotelu Westin u Zagrebu. Svečanosti su prisustvovali brojni dužnosnici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović. Pozivu se odazvao i novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, koji već nekoliko godina uspješno surađuje s ukrajinskim veleposlanikom Nj. E. Oleksandrom Levchenkom.

"Ukrajinski narod ovu godišnjicu nažalost mora slaviti u ratu, jer se bori za svoju slobodu i imamo sve izglede za pobjedu na miran način.  Danas je postalo jasno da se radi o hibridnom ratu protiv cijelog demokratskog svijeta i Europske unije, čija je članica i Ukrajina, koja je na prvoj liniji bojišnice i s oružjem u rukama brani europske vrijednosti" – rekao je veleposlanik Ukrajine. Naglasio je da je svima dobro poznato da Ukrajinci i Hrvati imaju izuzetno slične povijesne sudbine, dodavši da zbog toga toga možda ne postoji narod koji ih bolje razumije, te da im upravo Hrvatska pruža iskrenu i svesrdnu pomoć. Izuzetno važan projekt, koji ukrajinske vlasti već drugu godinu ostvaruju s hrvatskim tijelima, je preuzimanje našeg iskustva u vezi sprječavanja posttraumatskog sindroma kod veterana.

 

Dodao je kako je predavanja, za koja smatra da će spasiti mnogo mladih života, odslušalo oko 50 ukrajinskih stručnjaka, te da su Hrvati od rujna krenuli sa sličnim predavanjima u Ukrajini. Svečani program oblježavanja Dana neovisnosti Republike Ukrajine upotpunila je  operna solistica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, nacionalna ukrajinska umjetnica Olga Kaminska, koja je uzvanike oduševila sa svojim izvedbama. Uzvanici su također imali priliku razgledati slike ukrajinskih umjetnika, te službene promidžbene spotove Republike Ukrajine.