Grad NOVSKA Službene stranice

S radom započela Javna vatrogasna postrojba Novska – u postrojbi i dvije vatrogaskinje

Dobrovoljno vatrogastvo Novske ima dugu povijest, DVD Novska osnovano je 1887. godine, prošlo je i 25 godina rada Vatrogasne zajednice Grada Novske, a od 1. lipnja  2019. godine u Novskoj je s radom započela Javna vatrogasna postrojba Grada Novske.

Osnivanjem JVP Novska trinaest profesionalnih vatrogasaca obavljati će sve vatrogasne djelatnosti kao stručne i ostale  poslove pomaganja u nevolji,  spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i iz opasnim situacijama. Kako kaže Zlatko Pješ, zapovjednik, rad je organiziran u 24 satnim dežurstvima po turnusima.

Prigodnoj svečanosti uz početak rada JVP Novske, nazočili su brojni gosti,  gradonačelnik Marin Piletić, njegovi zamjenici, Marija Kušmiš i Siniša Kesić, predsjednik GV Novske Ivica Vulić, predsjednik VZ SMŽ Mijo Brlečić, Davor Štimac, predsjednik VZG Novska, predsjednik DVD Novska, Draško Vuković,  Nenad Radojčić, direktor „Vatroprometa“ i sponzori.

- Novska je grad s dugogodišnjom vatrogasnom tradicijom i vatrogastvo je dio identiteta našeg Grada, zahvalivši se svim vatrogascima na dosadašnjem radu, rekao je gradonačelnik.  

 

Predsjednik VZ SMŽ, Mijo Brlečić, istaknuo je kako je osnivanje i početak rada  JVP Novska značajno za Grad Novsku i korak više u sigurnosti. Pohvalio je i dosadašnji dobar ustroj  i rad svih DVD-a na području Grad Novske, rekavši da treba sačuvati  dobrovoljno vatrogastvo.

Žene vozačice kamiona su rijetkost, a JVP Novska u svojim redovima ima vatrogaskinju vozača vatrogasnih vozila. Vatrogaskinja  Dijana Vanjek, dugo je u vatrogastvu, a tri godine je vozačica kamiona. U novljansku JVP došla je iz JVP Sisak, gdje je također vozila vatrogasne kamione, kaže kako joj nije teško upravljati vozilima čije je težina i do 25 tona.

U JVP Novska je i Ivana Herceg, prva Novljanka profesionalna vatrogaskinja, smatra da se žene ne bi trebale ustručavati raditi teške poslove samo zato što su žene. Obje vatrogaskinje odabrale su odgovoran i težak ali i humani posao profesionalnog vatrogasca.

Pripadnici JVP Novska su : Zlatko Pješ, ravnatelj, zapovjednik, Siniša Makovčić, zamjenik, Vedran Lazić, Ivica Jakovljević, Goran Bezenšek , vatrogasac -  voditelj smjene, Dražen Štimac, Dubravko Bezenšek, Kristijan Čutić i Dijana Vanjek, vatrogasac – vozač i Ivana Herceg, Aleksandar Miličević, Josip Komljen i Roberto Štimac, vatrogasci.