Grad NOVSKA Službene stranice

Sajam obrtništva i održivog gospodarstva u Novskoj – predstavilo se osamdesetak izlagača

Sajam obrtništva i održivog gospodarstva u Novskoj – predstavilo se osamdesetak izlagača  

Osamdesetak izlagača izložilo je proizvode i predstavilo svoju proizvodnju na Sajmu obrtništva i održivog gospodarstva u Novskoj. Sajam je okupio proizvođače i obrtnike, tvrtke, obrtničke radnje, Obiteljska poljoprivredna gospodarstva s novljanskog i drugih područja.

Grad Novska posljednjih tri godine bilježi rast broja novih tvrtki i obrta, uz potpore i dobru poduzetničku klimu, registrirani su deseci tvrtki, a prema evidenciji u Udruženju obrtnika Novske je više od 300 radnji. Tim porastom bilježi se i veći broj radnih mjesta.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić

Ovaj rast posebno je istaknuo Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske, na svečanom otvorenju Sajma kojim se obilježilo i 81. godina od prve obrtničke izložbe u Novskoj.

O poduzetništvu su govorili i Adolf Cvanciger, predsjednik OK SMŽ, Tihomir Babić, predsjednik HGK – Županijske komore Sisak, a Sajam je otvorila Renata Ojurović, pomoćnica ministra, za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju.

Otvarajući Sajam, pomoćnica ministra poseban je naglasak stavila na drvnu industriju i šumarstvo, rekavši kako su ove grane, „visoko na listi gospodarskih djelatnosti“.

Među izlagačima bio je i jedan od vodećih drvoprerađivačima, Marijan Vukelić, vlasnik tvrtke MMM Vukelić iz Brestače. Na panelu „Kružno gospodarenje u drvnoj industriji“  Vukelić je govorio je o počecima rada ove obiteljske tvrtke. Od početaka rada u maloj pilani sa šest djelatnika do proizvodnih pogona u kojima danas radi 205 djelatnika.  Vukelić uspjeh tvrtke pripisuje svojim djelatnicima, kako ih je nazvao „prekrasnim ljudima koji su moja obitelj“.

Pored navedenog, održani su i tematski paneli, „Prilike i izazovi poduzetništva u Novskoj“ i „NOVSKA-središte gaming industrije“.

Sajam je osim za proizvođače i obrtnike, njihove susrete da prezentiraju ono što proizvode, bio prilika da se predstave i učenici obrtničkih zanimanja Srednje škole Novska. Iako se osjeti smanjen interes za strukovna poslove, Srednja škola kroz programa ustrajava na edukaciji budućih kvalificiranih obrtnika.

O nastupu učenika na Sajmu i strukovnim zanimanjima, Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škola Novska kaže:

TONSKI PRILOG: Nikolina Fijačko Filipović

Pored obrtničke proizvodnje, proizvođača hrane, meda, vina, na novljanskom Sajmu obrtništva i održivog gospodarstva, zatekli smo i proizvođače piva, iz Pakraca s novim okusom piva pivovara Slavonica, nakon Grofa i Grofice, predstavila je pivo Caricu.  

No pivo proizvode i franjevci, na Sajmu i franjevci iz samostanu Svetog Duha u Zagrebu koji  rade pivo Santo, prema staroj recepturi.

Proizvodnju je predstavio fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana, rekao nam je da je pivo  Santo ili Svetac, dobilo po sv. Antunu Padovanskom, zaštitniku siromašnih.

U tom duhu prema riječima fra Tomislava, od prodaje njihovog piva dobit ide za potrebe samostanske pučke kuhinje u kojoj se dnevno hrani 350 osoba i trenutno 14 studenata.

TONSKI PRILOG: fra Tomislav Glavnik

Na štandu Grada Samobora, grada partnera Sajma, predstavili su se svojom turističkom ponudom ali u medičarskim proizvodima. Ovaj uspješan hrvatski grad ima 930 registriranih obrtničkih radnji, a osim tradicije obrtništva razvijaju nove tehnologije, prema riječima Renate Razum iz Poduzetničkog centra,  uskoro se otvara „tehnopolis“, a Samobor postaje „regionalni centar za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija“.

TONSKI PRILOG: Renata Razum

Velikim štandom predstavila se i SiMoRa, Županijska razvojna agencija i Poduzetnički inkubator PISMO, za razvoj video igara i gaming industrije.

Sajam obrtništva i održivog gospodarstva u Novskoj, uz suorganizaciju Razvojne agencije NORA, TZ Grada Novske, Udruženja obrtnika Novska, organizator je bio Grad Novska.