Grad NOVSKA Službene stranice

Skupština PD „Zmajevac“ – brojne aktivnosti u protekloj godini, nastavak u 2019.

U 2019. godini koju su članice i članovi Planinarskog društva „Zmajevac“ Novska, započeli 21. zimskim pohodom po novljanskom gorju, tijekom godine  čeka ih još četrdesetak aktivnosti.

 

Program aktivnosti predstavila je Melita Mihalić, predsjednica društva, na redovitoj godišnjoj Skupštini održanoj u Vatrogasnom domu

Veliki broj članova,  planinarki i planinara, gosti iz drugih planinarskih društava, mogli su čuti i o radu PD „Zmajevac“ u proteklom razdoblju. Kako je navela predsjednica, godinu su obilježili brojni pohodi i šetnje, osim po novljanskom gorju, bili su na Psunju, Petrovoj i Hrastovičkoj Gori,  na Žumberačkom gorju, Medvednici, a penjali su se i po planinama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Italiji.

 

 Posebno je istaknula obilježavanje manifestacije Planete Zemlje i program za mlade, „Ja sam zmajček! Baš sam fora“.

Održavanje staza i putova staze „Bljasak“, pomoć kod tradicionalnih pohoda,  uređuju vrijedne ruke članova, volonteri, članovi IO „Zelena patrola“ Rajić, vatrogasci DVD-a Novska, članovi AK „NoGa“ uz nezaobilaznu pomoć gorskih spašavatelja HGSS-a Stanice Novska.

 - Tijekom ove godine uz potporu Hrvatskih šuma i pomoć Razvojne agencije „NoRa“ , započinje i realizacija 1. faze projekta „Novljanska planinarska obilaznica“ - uspostava i uređenje poučnih staza i vidikovaca i ostale manje infrastrukture, iz prihoda Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, najavila je Melita Mihalić, predsjednica PD „Zmajevac“ Novska.  

 

Rad su pohvalili planinari iz Lipika, Kutine, drugi gosti,  o počecima rada društva govorio je Antun Merhaut, Eduard Bogović, na aktivnostima čestitao je i Perica Matanović, župnik,  a uspješan nastavak aktivnosti zaželio im je i Marin Piletić, gradonačelnik.

Organizirano planinarstvo u Novskoj datira iz 1925. godine, prema prijavi u  Matici Hrvatskog planinarskog društva,  krajem prošlog stoljeća osnovano je PD „Novska 90“, kasnije „Novska brdo“, a današnji naziv Planinarsko društvo „Zmajevac“ Novska, nosi od 2007. godine.