Grad NOVSKA Službene stranice

Šnajderaj“  KUD-a „Šubić“ – projekt kojim se čuva tradicija, nošnje i običaji novljanskog kraja

Šnajderaj“ KUD-a „Šubić“ – projekt kojim se čuva tradicija, nošnje i običaji novljanskog kraja

Tečajevi folklornih plesova za mlade, izrada dijelova narodne nošnje, čuvanje tradicije i narodnih običaja novljanskog kraja, dio su projekta „Šnajderaj“, koji će se narednih mjeseci provoditi u Novskoj.

Ovaj projekt  KUD-a „Šubić“ dobio je potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te je pružio mogućnost zapošljavanja jedne osobe na provedbi tijekom narednih osam mjeseci.

Projekt će voditi Maja Josić, dugogodišnja članica KUD-a „Šubić“ i voditeljica dječjeg folklora, a u tom vremenu prirediti više tečajeva tradicionalnih plesova, tečajeve izrade dijelova narodnih nošnji kao i osposobljavanje mladih za šivanje i krojačke prepravke.

U tome će imati stručnu pomoć, Ilije Gregorića, čuvara narodne tradicije iz Starog Grabovca i tkalačkih djelatnosti, Zoran Filipović, član KUD-a „Šubić“, i zaljubljenik u narodno ruho i tradiciju, a

velika pomoć pri realizaciji „Šnajderaja“ biti će i Mario Baković, voditelj plesa i Kristina Lučić Andrijević, voditeljica pjevanja.

Predsjednica društva, Marija Kos Šaka, istaknula je vrijednost projekta jer će se kroz „Šnajderaj“, „educirati mlade osobe za bolje poznavanje, rekonstrukciju i izradu dijelova narodnih nošnji.

KUD-a „Šubić“ Novska, čuvari su  folklorne baštine, pjesama i plesa novljanskog kraja. Iza četvrt stoljeća rada društva su mnogi nastupi, gostovanja i priznanja.