Grad NOVSKA Službene stranice

Sredstva za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva – otvoreno 53 nova obrta s 80 zaposlenih

Sredstva za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva – otvoreno 53 nova obrta s 80 zaposlenih

Ugovore o dodjeli potpore male vrijednosti za 2019. godinu iz Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Novske,  potpisali su poduzetnici i Marin Piletić, gradonačelnik uz nazočnost svojih suradnika. Ova mjera poticaja ima za cilj očuvanje radnih mjesta i povećanje zaposlenih te stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja na području Grada Novske.

Kroz Mjere 2, potpore za razvoj postojećih obrta i poduzetnika, sredstva su dobili, Obrt za izradu suvenira „Suveniri Mirjana“ Bročice, vl. Mirjana Milašinović, Ugostiteljski obrt  Caffe bar „Boss“ Novska, vl. Alenka Komel, Proizvodno trgovački obrt „Thesa 2“, Stari Grabovac, vl, Tomislav Sablić, Računovodstvo „Big book“ d.o.o. Stari Grabovac, vl. Tajana Blažeković, Uslužni obrt „DIP CUT“ Novska, vl. Danijel Medner, Krojačko trgovački obrt „Mirela“ Novska, vl. Mirela Topić, Trgovački obrt „Slavica“ Novska, vl. Slavica Blažević, Obrt za popravak bicikla „Badass bikes“ Novska, vl. Karlo Kovačević.

Pored ovih vlasnika radnji, kroz ranije provedene Natječaje za sredstva iz Mjera2, Podmjera 2,1 i 2.2 od početka ove godine otvoreno je 17 radnih mjesta, tri poduzetnika ostvarila su sredstava kroz program Mjera 3,  „očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja“ , a dodijeljene su i  potpore za razvoj postojećih obrta i poduzetnika s desetak zaposlenih.

Jedna od značajnijih Mjera kojom se Grad Novska ističe kao „sredina prema najvećem rastu broja obrtnika u Hrvatskoj“ su Mjere potpora za poduzetnike početnike.

Sredstva daju HZZ i Grad Novska. Hrvatski zavod za zapošljavanje, u visini od 55 tisuća kuna i 45 tisuća kuna koje poduzetnicima početnici dodjeljuje  Grad Novska. Od početka provođenja ovih Mjera otvoreno je 53 nova obrta s  80 novih radnih mjesta.

Treba istaknuti i 13 tvrtki otvorenih u Poduzetničkom inkubatoru PISMO, za izradu video igara.

- Ovim Mjerama zaustavili smo negativni trend opadanja broja obrtničkih radnji. Potičemo sve koji se žele okušati u poduzetništvu, naglasio je Marin Piletić, gradonačelnik.  

Pomoć kod izrade poslovnih planova svaki poduzetnik početnik i obrtnik,  dobio je od tima konzultanata  Razvojne agencije „NORA“ Novska. Ravnateljica Vida Iličić kazala je kako se otvaraju nove prilike i nova sredstva potpora te  poziva obrtnike da im se obrate i da prate stranice Razvojne agencije NORA, gdje se objavljuju svi Natječaji.

Kako je među obrtnicima početnicima dosta mladih koji se žele baviti poduzetništvom u Centru za mlade Novska, ravnateljica Vida Iličić, održala je i predavanje na temu „Kako postati uspješan poduzetnik“.