Grad NOVSKA Službene stranice

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja!

Sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja!

Prije 24 godine u 5 sati topnička paljba označila je početak “Oluje”, vojno-redarstvene operacije u kojoj su oslobođena preostala okupirana područja Republike Hrvatske.

Akcija je počela 4. kolovoza 1995. na oko 700 kilometara linije bojišnice, a postrojbe Hrvatske vojske i policije u nekoliko slijedećih dana okončali su pobjedonosno Olujom bitku za slobodu Hrvatske. Bio je to i završetak Domovinskog rata, što je dovelo i do mirne reintegracije Vukovarskog područja.

Pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska sudjelovali su u svim akcijama oslobađanja od početka rata na novljanskoj bojišnici. U Oluji su izveli jednu od najzahtjevnijih vojnih operacija, forsirali su rijeku Savu čamcima, a prelaskom na drugu obalu započeli oslobađanje okupiranih naselja jasenovačke Posavine, Uštice, Višnjice i Tanca.

Drugog dana akcije oslobodili su i Hrvatsku Dubicu te time izbili na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

U cijeloj Hrvatskoj “Oluja” se obilježava kao Dan pobjede i Dan Domovinske zahvalnosti uz mise za poginule, paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Središnja svečanost uobičajeno se održava u kraljevskom gradu Kninu.