Grad NOVSKA Službene stranice

Stepinčevo u Novskoj

Vjernici diljem Hrvatske obilježavaju blagdan Stepinčevo, spomendan na Alojzija Stepinca, zaslužnog pastira hrvatskog naroda.

Sjećanje na Blaženog Alojzija Stepinca, neustrašivog pastira i svjedoka, čovjeka mira i opraštanja, za kojeg je u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj, održana misa u povodu blagdana.

Pored velikog broja vjernika iz više župa, misu je predvodio dr.sc. Mijo Nikić u zajedništvu s Pericom Matanovićem, župnikom župe Blaženog Alojzija Stepinca,  župnikom Milanom Vidakovićem, župa sv. Luke Evanđeliste i Krunoslavom Juraković, kapelanom i ravnateljem Katoličke škole u Novskoj.

„Bez obzira na strah biti u stanju boriti se za istinu, moći ćemo reći da smo na pravom putu, a put istine je put blaženog Stepinca i put Krista. Drag hrvatskom čovjeku i ponos svakog vjernika, Alojzije Stepinac (1898.-1960.),  istinski je pastir, svjedok Istine, mučenik iz ljubavi prema Bogu i svome rodu“ .

U lipnju prije 80 godina, Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup bio je u Novskoj,  u crkvi sv. Luke Evanđeliste s tadašnjim župnikom Mirkom Šrimplom, podijelio je  sv. Potvrdu krizmanicima, a na blagdan Antunova uz kanonsku vizitaciju, služio je misu u crkvi sv. Tome u Rajiću

Papa Ivan Pavao II. prigodom svog drugog dolaska u Hrvatsku, 3. listopada 1998 u Mariji Bistrici, Alojzija Stepinca je proglasio blaženim, a hrvatski narod nerazdvojno obilježen životom i svetošću blaženoga Alojzija Stepinca, očekuje kako će biti proglašen i Svetim.