Grad NOVSKA Službene stranice

Svečanim programom obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine

Veleposlanstvo Republike Kine u RH održalo je u srijedu, 17. svibnja svečanu proslavu u povodu obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom. Svečanosti su nazočili brojni uzvanici i visoki dužnosnici među kojima i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, bivši predsjednici RH Ivo Josipović i Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te brojni veleposlanici i saborski zastupnici.

Kineski veleposlanik Njegova Ekscelencija Hu Zhaoming naglasio je kako su u posljednjih 25 godina odnosi Kine i Hrvatske postigli novi napredak, stupili na novu razinu. Među zemljama jugoistočne Europe Hrvatska je prva koja je uspostavila takav odnos s Kinom. "Proteklih 25 godina učinili smo toliko velik napredak, za što bismo trebali odati počast dvjema povijesnim osobama. Jedna od njih je Marco Polo, koji je prije više od 700 godina postavio prijateljske veze između naroda dviju zemalja. Druga je Konfucije koji je prije 2000 godina uspostavio povezanost umova" – rekao je veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj.

Također se ovim putem zahvalio sadašnjim i bivšim čelnicima naših zemalja na njihovom cijenjenom dalekom vidu i hrabrosti za promociju naših bilateralnih odnosa. Istaknuo je kako se 25 godina kasnije odnosi Kine i Hrvatske nalaze na novoj polazišnoj točki, suočeni s novom povijesnom prilikom. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je kao tri glavna poticaja u razvoju odnosa Kine i Hrvatske istaknula izgradnju "Pojasa i puta", koji predstavlja pomlađivanje drevnog Puta svile, inicijativu "Tri mora" i suradnju "16+1", koja predstavlja dinamičnu platformu za razvoj međunarodne suradnje.

Pozivu veleposlanika odazvao se i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je  ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek ovom prigodom pozvao u službeni posjet gradu Novska. Ministrica je gradonačelniku uputila pohvale za strateški projekt obnove bivšeg hotela Knopp, rekavši kako je veliko zadovoljstvo što Ministarstvo kulture može sudjelovati u njegovoj prenamjeni. Dodala je da je oduševljena cjelokupnim konceptom, rekavši kako smatra da će realizacija projekta pogodovati i turističkoj, ali i gospodarskoj klimi našeg Grada.