Grad NOVSKA Službene stranice

Svečano obilježena 170. godišnjica novogradiške bolnice

Liječnici i zdravstveno osoblje Gradske bolnice Nova Gradiška obilježili su u petak, 2. prosinca 170 godina od osnutka ove bolnice, ali i 60 godina Hrvatskog liječničkog zbora, 120 godina Kirurgije, 60 godina Interne i 50 godina Pedijatrije. Svečana akademija održana je u novogradiškom Domu kulture, uz nazočnost brojnih uzvanika među kojima je bio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan. Gradonačelnik je u ime građana Grada Novske, koji se velikim dijelom liječe u novogradiškoj bolnici, svojevremeno sudjelovao u akciji očuvanja samostalnosti te bolnice, te je iskazao potporu djelatnicima i mještanima.

O bogatoj povijesti ove zdravstvene ustanove govorili su predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška i zamjenik ravnatelja Opće bolnice dr. Josip Benčević Slavonski Brod dr. Josip Kolodziej, ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice prim. dr. sc. Josip Samardžić, prodekan za međuinstitucijsku suradnju i razvoj prof. dr. sc. Radivoje Radić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora dr. Slavica Konjević Pernar, voditelj Odjela interne dr. Damir Japundžić, te voditeljica Odjela pedijatrije dr. Dubravka Klobučar. 

Gradska bolnica Nova Gradiška, koja pruža potpunu zdravstvenu zaštitu žiteljima ovog dijela Slavonije, s radom je počela dvije godine prije nego je Josip Jelačić postao banom, kao vojna bolnica, a od tada je preživjela dva svjetska rata i Domovinski rat. Odluka da se novogradiška bolnica tijekom Domovinskog rata ne izmjesti na pričuvni položaj, nego da se zadrži neposredno uz liniju bojišnice, zasigurno je doprinijela zaustavljanju srpske agresije.

 

Novogradiška bolnica je prije tri godine pripojena slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josipa Benčevića", te je nedavno formalno postala Podružnica Gradska bolnica Nova Gradiška. Svečanosti novogradiške bolnice nazočili su još i dr. sc. Delfa Radić- Krišto u ime Ministarstva zdravstva, brodsko – posavski župan Danijel Marušić, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, te brojni drugi gosti i uzvanici. Posebno priznanje za vrijednu donaciju novogradiškoj bolnici dobila je sugrađanka Antonija Dakić Donzallaz, koja je donirala sredstva za aparat za kardiovaskularnu dijagnostiku.