Grad NOVSKA Službene stranice

Svečanom sjednicom završeno obilježavanje Dana Općine Lipovljani

Svečanom sjednicom završeno obilježavanje Dana Općine Lipovljani

Narodna knjižnica i čitaonica svečana je otvorena 19. ožujka kada je održana i sjednica Općinskog vijeća  Lipovljani, povodom blagdana sv. Josipa, odnosno Dana Općine Lipovljani. Knjižnicu su, simboličnim rezanjem vrpce, službeno otvorili, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević i načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar.

Svečanost otvorenja knjižnice i sjednice vodila je predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije Karmen Valenta. Prije samog otvorenja okupljenima se na poziv voditeljice Karmen Valente prije svih obratila ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Marica Tisaj, koja tijekom cijele večeri nije mogla sakriti osmijeh s lica, jer je nakon 40 godina napokon dočekala ovaj trenutak.

Nakon ravnateljice, prisutne je pozdravio općinski načelnik Mario Ribar koji se u svom obraćanju zahvalio svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira. Župan Ivo Žinić rekao je da će županija nastojati pomagati Općini Lipovljani, jer  multikulturalna sredina to zasigurno zaslužuje, te je izrazio želje za još boljom i kvalitetnijom suradnjom.

Nakon kratkog obilaska knjižnice, okupljeni su se preselili u Društveni dom na Svečanu sjednicu koja je započela intoniranjem himne i minutom tišine u znak sjećanja na poginule Hrvatske branitelje.

Među prvim govornicima obratila se predsjednica Općinskog vijeća Anka Doležal, koja je u svom govoru ukratko sve upoznala s radom Vijeća u proteklih godinu dana. „Od prošlog Josipova održali smo sedam  sjednica Općinskog vijeća i donijeli niz važnih odluka bitnih za funkcioniranje  Općine“, rekla je predsjednica. Saborski zastupnik Češke i Slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, naglasio je da Općina Lipovljani, unatoč svim nedaćama, uvijek ima spremne projekte, potkrijepljene svom potrebnom dokumentacijom. Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, načelniku i vijećnicima čestitala je na  uspjesima koje su polučili u posljednjih godinu dana, te istaknula da je u Lipovljanima najbolje vidljivo koliko različitosti može funkcionirati na jednom mjestu.

Svečanost su uveličali mješoviti pjevački zbor „Lira“, Klara Čosić, učenica 8. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca, te učenici Glazbene škole Novska, Antonio Katušić na bisernici i Tomislav Brebrić na klaviru. Priznanje Florianu Rožiću, za izuzetne sportske rezultate kao sportašu pojedincu, u području atletike i promicanju sporta u Općini Lipovljani, uručila je predsjednica Općinskog vijeća Anka Doležal, a načelnik Mario Ribar plaketu Općine Lipovljani dodijelilo je Ministarstvu kulture, uručivši ga pomoćniku ministrice kulture Vladimiru Stojsavljeviću, za izuzetne zasluge u pružanju financijske potpore Općini Lipovljani u realizaciji projekta izgradnje nove knjižnice i čitaonice.

Svojim prisustvom, Dan Općine Lipovljani uveličali su, gradonačelnici i predstavnici susjednih gradova i općina, među kojima i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan.