Grad NOVSKA Službene stranice

U počast svim dragovoljcima i braniteljima – prometnica dobila ime „Avenija 62. samostalne bojne ZNG“

Novska je dobila aveniju, biti će to prometnica koja ide od završetka Ulice Tina Ujevića u pravcu  zapada,  presijeca ulicu Vladimira Nazora  i završava na spoju s državnom cestom D 47.

Glasovima većine, vijećnika u Gradskom vijeću Grada Novske,  prihvaćen je prijedlog Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske, koji je predložio da se avenija nazove „Avenija 62. samostalne bojne Zbora narodne garde“.

- Kada se uredi u onaj oblik kako bi trebala izgledati, zasadi drvored i postavi rasvjeta, avenija koja je odbila ime 62. Samostalnoj bojni Zbora narodne garde Novska, biti će na ponos i zahvala svim dragovoljcima i pripadnicima ove postrojbe, rekao je Ivica Vulić, predsjednik Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske.

 

 „Dana 28. lipnja 1991. godine kod Osnovne škole Novska postrojen je 131 pripadnik Zbora narodne garde. U sljedećih mjesec dana u postrojbu je ulazio sve veći broj dragovoljaca te je postrojba prerasla u bojnu koja dobiva naziv 62. Samostalna bojna ZNG Novska.

Unatoč slabom naoružanju i opremi,  62. samostalna bojna Zbora narodne garde Novska, uz pomoć drugih postrojbi,  uspješno je spriječila  znatno brojnijeg i opremljenijeg  neprijatelja u zauzimanju Novske, uz veliki gubitak i žrtvu -  pogibiju ili ranjavanje hrvatskih branitelja, pripadnika bojne.

Ustrojem  Operativne grupe „Posavina“, 62. samostalna bojna Zbora narodne garde Novska postaje okosnica i formiranju 125. brigada HV-a Novska“.

 

Ova prometnica do sada nije imala svoje ime, a prihvaćenjem prijedloga da nosi naziv „Avenija 62. samostalne bojne Zbora narodne garde“, odaje se počast svim dragovoljcima i hrvatskim braniteljima. Kako podsjeća gradonačelnik,  već ranije u Novskoj, jedna ulica nosi ime „Ulica hrvatskih branitelja“.

Prometnica  koja je sada dobila i svoje ime, građena je 2012. godine i spada u red onih projekata cestovne infrastrukture koji su omogućili povezivanje Poduzetničke zone „Novska“, Državne ceste D47  i auto ceste A3.  

S pješačkom i biciklističkom stazom u dužini 1,2 kilometra prometno je rasteretila središte grada i omogućila lakši izlazak na auto cestu.  

Sredstva u visini od 4,5 milijuna kuna u jednakim omjerima tada su osigurali  Grad Novska i Ministarstvo Regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.