Grad NOVSKA Službene stranice

Udruga uzgajivača konja "Hrvatski posavac" Novska organizirala 12. izložbu konja - čuvaju stare običaje od zaborava i pomažu održivost autohtone pasmine

Već 12. godinu za redom nogometno igralište "Mašinac" u Novskoj središte je izložbe konja koju građanima svake godine u suradnji s gradom Novska, prirede vrijedni članovi Udruge uzgajivača konja "Hrvatski posavac" Novska, ponosni vlasnici i ljubitelji ove pasmine. Pripreme terena za izložbu trajale su oko 15 dana, tijekom kojih su vrijedni članovi postavili boksove i stupce, a ni ove godine nije izostala pomoć gradskog komunalnog poduzeća Novokom. Izložba je zadana od strane voditelja uzgoja Središnjeg saveza Hrvatskog posavca, koji ističe kako novljanska Udruga uzgajivača svake godine održava zavidnu organizacijsku razinu.

Dvodnevna izložba održana je tijekom 22. i 23. travnja, a brojni popratni kvalitetni sadržaji nisu izostali ni ovoga puta, unatoč lošim vremenskim prilikama koje nisu bile naklonjene  organizatorima. Iz tog je razloga reduciran i ocjenjivački protokol, izostala je dodijela pehara i priznanja, no obavljena je revizija pastuha i omica koje ulaze u uzgojnu selekciju, te dodijeljivanje pasminskih žigova svim uzgojno valjanim grlima. "Izložba je održana uz financijsku potporu određenih manjih spoznora, ali većinski pokrovitelj je grad Novska s kojim Udruga ima izuzetno kvalitetnu suradnju" – izjavio je predsjednik Udruge uzgajivača konja "Hrvatski posavac" Novska Krešimir Johović.

Također se osvrnuo i na komentare pojedinaca koji tvrde kako neki uzgajivači maltretiraju konje prilikom tradicionalne vuče klada. Napominje kako je glavni cilj prikazati običaje naših predaka kojima je konj služio za obavljanje teških radova u polju, te ističe kako je tijekom vuče klada zabranjeno posjedovanje biča i udaranje konja, odnosno bilo kakva vrsta sile čovjeka prema životinji. "Mi smo kao Udruga podložni raznim inspekcijama i provjerama od strane srodnih udruga za zaštitu životinja, stoga nas nitko ne može prozivati za nekorektno postupanje prema našim konjima" – dodao je Johović.

Uzgajivača ove plemenite pasmine je svakim danom sve manje, čime se naravno smanjuje broj grla, a isto nam je potvrdio i voditelj uzgoja Hrvatskog posavca Ivan Šubek, koji je vršio ocijenjivanje omica, te je napravio reviziju pastuha s našeg područja. "To je autohtona izvorna pasmina u Hrvatskoj koja broji oko 4700 primjeraka, no ta brojka u zadnje vrijeme pada. Posebno me raduje što je broj konja na vašem području ostao isti, što je dokaz da se o njima brinu uzgajivači i Grad" – ističe Šubek. Sve prethodne izložbe u Novskoj kojima je nazočio ocijenio je vrlo uspješnima, zaključivši kako je tome tako zahvaljući izvrsnoj suradnji Udruge s gradonačelnikom Novske Vladom Klasanom.

"Zadovoljan sam i vodstvom novljanske uzgojne organizacije, a posebno pozdravljam suport gradonačelnika Klasana koji svake godine financijski i moralno podržava realizaciju ove izložbe, te na taj način potpomaže održivost ove autohtone pasmine" – rekao je Šubek. Gradonačelnik Novske Vlado Klasan izložbu je posjetio u nedjelju, 23. travnja, a tom prilikom naglasio je kako ova izložba rezultira brojnim benefitima za uzgajivače, ali i grad Novsku, te je organizatorima čestitao na još jednoj uspješnoj provedbi ove tradicionalne manifestacije kojom pokušavaju očuvati stare običaje od zaborava.