Grad NOVSKA Službene stranice

Zagrebačko srce veliko prema Novskoj stradaloj u Domovinskom ratu

Zagreb je Grad velikog srca, koji je pomogao brojnim gradovima i općinama u raznim projektima, a u to su se uvjerili i Novljanke i Novljani, jer je potpora iz Proračuna Grada Zagreba u Novsku pristigla već nekoliko puta, jer je intencija zagrebačke Gradske uprave pridonijeti gospodarsko – turističkom oporavku ratom opustošenih područja. Dugo očekivani turistički vlakić nedavno je stigao u naš Grad, a u utorak 3. svibnja u Novsku je stigao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić kako bi gradonačelniku Novske Vladi Klasanu svečano uručio ključeve žuto – plavog vlakića. Svečana predaja ključeva održana je ispred Pučkog otvorenog učilišta Novska, a tom povijesnom trenutku nazočili su zamjenici gradonačelnika Novske Tomislav Baić i Vedran Mihaljević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novske Marinko Stojić,  voditeljica Turističko – informativnog centra Milijana Dižep Margetić, županijski vijećnik Željko Soldo, direktor tvrtke Novokom Vinko Debeljak, pročelnice Gradske uprave, ravnatelji i direktori gradskih ustanova, te vrtićanci Dječjeg vrtića "Radost" Novska i mnogi građani.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Novske Vlado Klasan koji je izrazio zadovoljstvo jer je ova Gradska uprava ostvarila planirano i zaposlila prvih osam djelatnika na jezeru, naglasivši kako je po projektu planirano još radnih mjesta, te se ovom prigodom zahvalio zagrebačkom gradonačelniku na ovoj značajnoj donaciji. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u svom se govoru prisjetio prijašnjih donacija za Novsku poput one prije nekoliko godina kada su zagrebačka zvona ugrađena u zvonik crkve Blaženog Alojzija Stepinca. Donaciju gradskog vlakića nazvao je simboličnom gestom, odnosno malim znakom pažnje, istaknuvši kako je novljansko područje nastradalo tijekom Domovinskog rata i da je ovo mala pomoć u odnosu na devastacije koje je pretrpio naš Grad. Zbor Glazbene škole u Novskoj je pod vodstvom maestra Igora Tatarevića, nakon pozdravnih govora izveo nekoliko glazbenih brojeva, a gradonačelnici su zajedno s građanima pogledali kratke promotivne spotove u galeriji POU-a. Turistički vlakić se potom, krcat malenim Novljanima i visokim uzvanicima zaputio prema Novljanskom jezeru, gdje je novljanski gradonačelnik zagrebačkom gradonačelniku prezentirao sve ostvarene i planirane projekte.

Povodom puštanja u promet prve linije gradskog prometa voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić izjavila je kako će ovaj dragocjeni poklon Grada Zagreba uvelike pridonijeti promociji, gospodarskom i turističkom razvoju Grada, a posebice razvoju našeg najvećeg turističkog potencijala Novljanskom rekreacijskom centru. "Početkom ove godine proširili smo djelatnost na ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, te smo u ovom trenutku u velikim pripremama za nadolazeću turističku sezonu kontinentalnog dijela RH, kojim ćemo našim sugrađanima na određeni način omogućiti provođenje aktivnog boravka u prirodi, a s prvim svibnja otvorili smo i ugostiteljski kiosk kako bi naši sugrađani i putnici dobronamjernici mogli svratiti na okrijepu uživajući u ovom lijepom krajobrazu" – rekao je direktor tvrtke Novokom Vinko Debeljak. Gradski vlakić prometovat će od 1. svibnja do 30. rujna, cijena jednosmjerne vožnje je 2 kune, a Gradska uprava poziva sve građane Novske i stanovnike okolnih gradova i općina na jedinstvenu vožnju turističkim vlakićem, te da svoje vrijeme provedu kvalitetno rekreirajući se u prirodnom ambijentu Novljanskog rekreacijskog centra.