Grad NOVSKA Službene stranice

Započela restautorska sondiranja na objektu stare pošte

Započela restautorska sondiranja na objektu stare pošte

U ponedjeljak, 17. svibnja ove godine poštanski ured 44330 Novska počeo s radom na novoj lokaciji, u Ulici kralja Tomislava 4. Tim je činom stara zgrada Pošte u Novskoj dobila priliku za novu povijest. Naime Grad Novska sada je većinski vlasnik objekta, u kojem još uvijek djeluje tvrtka HT. Prije nego što se prenamjeni prostor, bila su neophodna i restauratorska istraživanja . Naime zgrada, je građene davne 1906. godine kao novčano-dioničarska ustanova Dionička štediona.

Ipak, to nije bila prva ustanova za novčani promet u Novskoj. Prema navodu Živka Sajka, prvi oblik bankarstva bilježi se oko 1750. godine kad tadašnja uprava Vojne krajine u samom centru Novske, na današnjoj lokaciji ispred POU, gradi objekt kapetanije u kojoj je smještena i vojna pošta.

U drugoj polovici 19. stoljeća, nakon što je zaživio novčani promet u tadašnjoj Monarhiji, carskom odlukom gradi se zgrada Sparkasse, upravo na lokaciji današnje zgrade stare pošte. Razvoj dioničarstva dovodi upravo do gradnje Dioničarske štedione. Ona djeluje u Novskoj sve do velike ekonomske krize početkom 30-ih godina prošlog stoljeća, kad odlazi u stečaj. Nakon stečaja, kojeg je proveo tadašnji javni kraljevski bilježnik Stjepan Heim, zgradu kupuje Šimun Špigler, koji u prizemlju otvara prvu tiskaru u Novskoj. Nakon II. svjetskog rata, od1946. godine zgradu koristi Pošta, sve do svibnja ove godine kad preseljava na novu lokaciju.

Restauratorska istraživanja započela su u srijedu, 22. rujna a provodi ih tvrtka Spatula d.o.o. konzervatorice Mirte Krizman sa suradnicima. Radi se o sondiranju pročelja, štukature i unutarnjih zidova. Tvrtka Spatula d.o.o. inače je registrirana za obnovu stucco i kamene plastike na povijesnim objektima, restauriranje i konzerviranje slika, kipova te ostalih antiknih i umjetničkih predmeta od raznih vrsta materijala.