Grad NOVSKA Službene stranice

Završena izgradnja i opremanje posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo

Završena izgradnja i opremanje posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo

Predstavnici Javne ustanove “Park prirode Lonjsko polje” s partnerima u provedbi projekta “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna roda” Osekovo”, Sisačko – moslavačkom županijom i Gradom Popovača održali su konferenciju na kojoj je obilježen završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra “Crna roda”.

Opći cilj projekta, ukupne vrijednosti 20.315.914,88 HRK, od čega bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj (kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija iznose 12.826.999,00 HRK,  je povećati atraktivnost Parka prirode Lonjsko polje te povećati obrazovni kapacitet ciljanih skupina kao što su zaposlenici Parka, lokalno stanovništvo i ostali relevantni dionici na području Parka. Projektom upravlja Simora d.o.o., a sufinancira ga Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  

Posjetiteljski centar Crna roda je moderan, suvremeni arhitektonski kompleks unutar kojeg se nalaze: info centar, suvenirnica, prezentacijska dvorana, brojni edukativni i interaktivni interpretacijski sadržaji. Centar je projektirao Tonči Čerina, dipl.ing.arh. (roth i čerina d.o.o.), a radove izgradnje izveo Građevinsko-uslužni obrt PE-GRA iz Novske.  

 

Osim izgradnje Centra, projektom su provedene i brojne druge aktivnosti kao što su: izrada Studije upravljanja posjetiteljima, izrada Elaborata za postavljanje signalizacije na prilazne ceste prema Parku prirode Lonjsko polje, održane su edukacije za zaposlenike Parka te za lokalno stanovništvo i dječje skupine, kupljena su dva čamca na solarni pogon, pet električnih bicikala, uveden sustav za praćenje broja posjetitelja. Dodatan sadržaj na području Parka su i novi vidikovci  – promatračnice, koje će posjetiteljima pružiti zanimljiviji i sadržajniji boravak u Parku. Promatračnica “Ptica kosac” u Repušnici  već je otvorena za posjetitelje, dok su dvije u završnoj fazi izgradnje: “Bijela roda” u Čigoču te “Tradicionalni ribolov” na rijeci Lonji u blizini centra u Osekovu.

Ravnateljica se u obraćanju zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, naglasila njegovu važnost za Park prirode, ali i lokalno stanovništvo te Sisačko – moslavačku županiju, koja ima ogroman potencijal razvijati županiju podizanjem kvalitete posjetiteljske infrastrukture i sadržaja kao jedinstvenu turističku destinaciju središnje Hrvatske, tik do glavnog grada Zagreba.