Grad NOVSKA Službene stranice

Završeno 80 posto poslova projekta „Aglomeracija Novska” – besplatan priključak na kanalizaciju

Završeno 80 posto poslova projekta „Aglomeracija Novska” – besplatan priključak na kanalizaciju

Projekt Aglomeracije Novske, započet u veljači prošle godine, ušao je u završnu fazu. Njime je obuhvaćena izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje, kanalizacijske mreže duljine više od 42 km, 18 crpnih stanica, dva kišna preljeva, sanaciju 13 kilometara postojećeg vodovodnog cjevovoda, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te nabava komunalne opreme za održavanje sustava.

„Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Novske“, ukupne je vrijednosti s pročistačem 147,6 milijuna kuna, projekt je sufinanciran EU sredstvima, sredstvima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao i Hrvatskih voda.

Direktor „Vodovoda“ Novska, Mario Filipović, naglašava kako je zbog svjetske pandemije „i usprkos poremećaja na tržištu materijala“, izvođač radova ”Palir d.o.o.” uspjeli završiti više od 80 posto poslova.

"U samom gradu pri završetku su radovi na vodoopskrbnoj mreži, a uskoro bi trebali započeti i radovi na 7 kilometara kanalizacijske mreže u Novskoj.  Ukupno je do sada ugrađeno 35,5 od 42 kilometra kanalizacijskih cjevovoda po naseljima, a na vodovodnoj mreži u Novskoj, 10 od 13 kilometara vodoopskrbnog  cjevovoda. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Početak ovih radova očekujemo u prvom kvartalu naredne godine" – rekao je Filipović.

TONSKI PRILOG: Mario Filipović

"Korak po korak, mi ovaj projekt Aglomeracije Novske privodimo kraju", kazao je Marin Piletić, gradonačelnik, te je nastavio, „zahvaljujući Hrvatskim vodama i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, sve do jedno kućanstvo dobiti će besplatan priključak na kanalizaciju, bez obzira dali je riječ o kućanstvima obuhvaćenim Aglomeracijom Novska, ili da je riječ o projektu Aglomeracije Brestača – Nova Subocka“.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić
Pohvalivši komunikaciju između uključenih u realizaciju, Hrvatskih voda, Vodovoda Novska, izvođača radova tvrtkom Palir, nadzora radova i gradonačelnika, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda,  Davor Vukmirić, istaknuo je i Hrvatsku vladu, koja je za oko 60 infrastrukturnih projekta u Hrvatskoj odvojila 25 milijardi kuna, od čega su 14 milijardi bespovratna sredstva.
 
TONSKI PRILOG: Damir Vukmirić

Prigodom obilaska radova u Potočnoj i Radničkoj ulici u Novskoj, Filip Babić, član uprave tvrtke Palir, izvođač radova, izjavio je kako poslove namjeravaju završiti u proljeće 2022. godine. Nakon toga ide i gradnja pročistača otpadnih voda.

Napredak radova prema projektnim elementima:

1. Izgradnja kanalizacije u naselju Bročice – završeno polaganje kanalizacijskih cijevi, u ukupnoj dužini od 9.570 m. U tijeku je priprema dokumentacije za tehnički pregled.

2.Izgradnja kanalizacije Novska istok – završeno polaganje kanalizacijskih cijevi s južne strane ispod okućnica u Starom Grabovcu, Paklenici, Voćarici, Jazavici, Roždaniku i Rajiću. Također je završeno polaganje cjevovoda sa sjeverne strane županijske ceste u Starom Grabovcu, Paklenici, Rajiću. Nakon završenih svih radova na polaganju gravitacijskih i tlačnih cjevovoda te izvedbe svih kućnih priključaka asfaltiran je Maček sokak u duljini od oko 350 m.

Radovi se trenutačno izvode u naseljima Voćarici, Jazavici i Roždaniku duž sjeverne strane županijske ceste. Do sada je ugrađeno 22.200 m od ukupno 23.300 m.

3. Odvodnja Grad Novska – završeno polaganje kanalizacijskih cijevi u Vlaićkoj ulici. Radovi su trenutačno kroz polje ispod Osječke ulice te u dijelovima Staroselske, Lovačke ulice i Ulice Adalberta Knoppa. Do sada je ugrađeno 3.800 m od ukupno 9.412 m.

4. Rekonstrukcija vodovoda u gradu Novskoj – položeni cjevovodi u Kolodvorskoj ulici, Ulici kralja Zvonimira, Ulici kralja Tomislava  te u samom centru grada duž trga i parka. Još uvijek traju radovi na priključenju korisnika na novi vodoopskrbni cjevovod. Završena je većina radova duž sjeverne i južne strane Osječke ulice od silosa prema centru grada te u ulicama Josipa Kozarca, A. G. Matoša, Ivane Brlić Mažuranić, Ivana Zajca i Ulici Stjepana Radića. Radovi na polaganju cjevovoda trenutačno se izvode u Zagrebačkoj i Radničkoj ulici. Postavljeno je oko 10.000 m od ukupno 13.000 m vodoopskrbnih cjevovoda.

Obnovljena je i asfaltirana pješačka staza u Kolodvorskoj ulici u dužini od oko 600 m.

5. Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 11.700 ES – u tijeku je izrada projektne dokumentacije potrebne za izgradnju uređaja. Početak radova predviđa se u prvom kvartalu 2022. godine.