Grad NOVSKA Službene stranice

HGSS Stanica Novska – u potražnoj akciji spasili život muškarcu koji je se izgubio u poplavnom području

Još jedan uspješna potražna akcija i spašavanje je iza članova HGSS-a Stanice Novska. Tijekom večernjih sati u srijedu 29. studenoga, pronašli su na području Lonjskog polja kod Repušnice i iz vode spasili 36-godišnjeg muškarca.

On se u popodnevnim satima uputio u šetnju no skrenuo je sa staze, a kako je padao mrak  više se nije moga orijentirati. Pomoć je zatražio mobitelom putem Centra 112. Prvi su se u pomoć uputili policijski službenici Policijske postaje Kutina i djelatnici Parka prirode Lonjsko polje. Priključili su im se i djelatnici Hrvatskih šuma Kutina te mjesni lovci, no mobitel izgubljenog prestao je s radom, nije bilo daljnje komunikacije, a spuštala se noć, što je dodatno otežalo traženje .

U  pomoć su im na poziv došli i članovi HGSS-a Stanice Novska. Petnaest gorskih spašavatelja koji su se uključili u potragu unesrećenu osobu pronašli su oko 22 sata, četiri kilometra od Prijamnog centra Repušnica u predjelu zvanom „Čeperlin“.

Gorski spašavatelji Stanice Novska bili su angažirani u mnogim akcijama traženja i spašavanja, ne samo na području Sisačko moslavačke županije već i dugim krajevima Hrvatske. Stanica Novska oformljena je u travnja 2009. godine i jedina je na području županije, ima 37 aktivnih članova, svi su prošli zahtjevnu obuku i  zadaće spašavatelja obavljaju volonterski. 

Za uspješno izvršene zadaće pohvalu su primili od pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja,  Vinka  Prizmića  koji je došao u Novsku kako bi gorskim spašavateljima održao predavanja o Strategiji nacionalne sigurnosti u kojoj HGSS ima značajnu ulogu.