Grad NOVSKA Službene stranice

Hrvatska danas slavi Blagdan Velike Gospe

Hrvatska danas slavi Blagdan Velike Gospe

Na današnji dan, svake godine tisuće vjernika hodočaste u marijanska svetišta diljem Hrvatske, od kojih su najpoznatija Sinj, Marija Bistrica, Trsat, Aljmaš, Krasno i Voćin, kako bi proslavili Uznesenje Blažene Djevice Marije, dan koji se slavi kao Uznesenje Marijino, molitvom i euharistijskim slavljima.

Uznesenje Blažene Djevice Marije državni je praznik u Republici Hrvatskoj. Na današnji dan se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere. Katolička crkva vjeruje u četiri istine ili dogme o Blaženoj Djevici Mariji, a one su: da je ona Majka Božja, djevica, rođena bez grijeha i uznesena na nebo dušom i tijelom.

Gospa se slavi u brojnim zemljama svijeta, ali Europa i Južna Amerika najviše. Naime, prema katoličkoj teologiji, 15. kolovoza Marija, majka Isusa Krista uznesena je na nebo tijelom i dušom, a tu je nauku 1. studenoga 1950. proglasio tadašnji Papa Pio XII.

Toga je dana Blažena Djevica Marija, kako vjeruju vjernici, dušom i tijelom, nakon završetka svog zemaljskog života, uznesena u slavu neba u društvu sa svojim uskrslim sinom Isusom.

A u Hrvatskoj je velika tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Oslanjajući se na njezin nebeski zagovor, Hrvati su joj zahvalni i time što ju zovu “kraljicom Hrvata”. S krunicom oko vrata, u Domovinskom ratu brojni branitelji upravo su se molili Majci Božjoj, koja im je dala snage da se odupru zlu, i sačuvaju svoja ognjišta od okupatora.

Velika Gospa u Jasenovcu

Što se tiče našeg kraja, svakako se blagdan Velike gospe najviše slavi u Jasenovcu, čija Župa i nosi ime Blažene Djevice Marije i Sv. Nikole biskupa. Brojni hodočasnici danas će poći put Jasenovca . Cijeli jasenovački kraj posebno živi za blagdan Velike Gospe. Naime, Velika Gospa u jasenovačkoj Posavini slavi se od 1513. godine, kada je hrvatski ban Berislavić na sam blagdan Velike Gospe krenuo iz utvrde i porazio Turke.