Grad NOVSKA Službene stranice

Humanitarka Josipa Galić u posjeti Katoličkoj osnovnoj školi Novska

Humanitarka Josipa Galić u posjeti Katoličkoj osnovnoj školi Novska

Pred kraj izvanrednog misionarskog mjeseca koji se obilježava u cijeloj Crkvi, dana 29. listopada 2019., učenike Katoličke osnovne škole u Novskoj posjetila je poznata volonterka i humanitarka Josipa Galić, odgojiteljica u Učeničkom domu Marije Jambrišak u Zagrebu. Osim što volontira u Humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“, svakodnevno se uključuje u različite akcije pomaganja drugima među kojima se ističe suradnja s duhovno humanitarnom udrugom „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada. U svom izlaganju na temu „Ja sam ono što jesam jer smo mi ono što jesmo“ progovorila je učenicima o volontiranju i životu u Africi, koju je posjetila čak pet puta i to zemlje Keniju i Benin.

Istaknula je kako je u tim posjetima pomagala u radu i surađivala s misionarom u Keniji fra Mirom Babićem te sa svećenikom Odilonom Singbom koji živi u Hrvatskoj, a koji ujedno pomaže svom rodnom mjestu u Beninu. Također je određeno vrijeme boravila u Beninu i surađivala zajedno sa časnim sestrama Hrvatske provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice koje ondje djeluju kao misionarke.

Svojim predavanjem, kroz prenošenje iskustava iz  Afrike, priče, predstavljanje afričkih glazbala i predmeta, privukla je pozornost svih učenika koji su sa zanimanjem pratili kakav je način života u misijskim krajevima u kojima borave afričke obitelji i djece. Kazala im je kako ondje mnoga djeca hrle u zagrljaj jer su željni ljubavi i pažnje. Nadodala je da kod afričke djece put u školu nerijetko traje i po 3 do 4 sata u jednom smjeru te o problemima s nedostacima vode koju djeca sama donose u svoje kuće hodajući i noseći je ponekad i po desetak kilometara.

Naposljetku, posebno je istaknula kako je svaki puta ostala zatečena radošću koja se mogla vidjeti na licima djece premda su živjeli u teškim uvjetima bez vode, hrane, struje i prijevoznih sredstava. Potom je poručila učenicima da budu misionari u svojoj obitelji, razredu i gradu te da svakodnevno Bogu zahvaljuju za sva dobra koja nam je dao, a napose za  milosti koje smo primili samim rođenjem u svojoj obitelji.