Grad NOVSKA Službene stranice

Indijsko veleposlanstvo proslavilo 68. godišnjicu Dana Republike Indije i 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom

Indijsko veleposlanstvo u RH je u četvrtak, 26. siječnja u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, održalo svečani prijam povodom proslave nacionalnog Dana Republike Indije, odnosno 68. godišnjice Dana Republike Indije i 25. godišnjice uspostavljanja diplomatsklih odnosa između Indije i Hrvatske. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je prošle godine uspostavio suradnju s indijskim veleposlanstvom u RH.

 

Indijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Nj. E. Sandeep Kumar pozdravio je sve nazočne, rekavši kako su multikulturalnost i multireligioznost utkane u hrvatski duh. "Proslava našeg prijateljstva izražava se u izazovima koji nas čekaju i prilikama koje moramo tražiti" – rekao je indijski veleposlanik, istaknuvši neke od hrvatskih tvrtki koje su započele gospodarsku suradnju u Ludbregu i Karlovcu, dodavši kako su i neke renomirane hrvatske tvrtke poput Podravke istražile indijsko tržište u potrazi za partnerima za zajedničku proizvodnju.

Također je naveo kako postoji značajan uzajamni interes u turizmu, ali je ustvrdio kako za indijsko veleposlanstvo Hrvatska nije samo Zagreb, te da su upravo zato obišli većinu hrvatskih gradova i upoznali se s brojnim gradonačelnicima. Veleposlanik Sandeep Kumar smatra kako bi Hrvati trebali više slaviti iznimna postignuća koja su ostvarili u vrlo kratkom vremenu naše od proglašenja nezavisnosti. "Uspostavili ste stabilne političke institucije, održavate zakon i red, kao i sigurnost svih vaših građana, a uz to imate izvrsne sportaše koji su se iskazali na posljednjim olimpijskim igrama. Indija će uz vas stajati rame uz rame, kao ravnopravni partner u daljnjem razvoju naših zemalja. Indija i Hrvatska, naprijed, zajedno" – zaključio je indijski veleposlanik.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov naglasio je kako su naše dvije zemlje povezane prijateljstvom, te da imaju dugu tradiciju održavanja dobrih odnosa bez otvorenih pitanja. "No, uvijek ima mjesta za ojačavanje suradnje, posebice na području ekonomskog razvoja. Volio bih naglasti da Hrvatska, kao članica Europske unije, pozdravlja rezultate 13. EU-Indija Summit-a koji se održavao u Bruixellesu. Taj sastanak polučio je izvrsnu priliku za daljnje razvijanje odnosa Indije i EU" – kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, koji je izjavio kako broj indijskih turista u RH raste, te da posljednje brojke pokazuju da najmanje 20 tisuća godišnje posjeti Hrvatsku.