Grad NOVSKA Službene stranice

Industrijska konoplja – biljka budućnosti

Industrijska konoplja – biljka budućnosti

Krčenje zemljišta trajalo je godinu dana, hektar po hektar stavljen je u novu svrhu, a  poslovnom suradnjom dvije tvrtke, Rašeljke i OPG-a Anamarije Žunić, na uređenom zemljištu uzgajati će industrijsku konoplju. Na 12 hektara do nedavno zarasle površine, nasuprot Poduzetničke zone „Zapad“, raste sve traženija biljka za razne svrhe, poznato je njeno terapijsko djelovanje pa je našla svoju svrhu i u medicinskom liječenju.

"Zajedno s kooperantima konopljom zasađeno je oko 750 hektara. Ove godine očekujemo oko 1500 tona, ukupna proizvodnja se prerađuje i plasira na tržište Europe, u Švicarsku, Italiju, Austriju, Njemačku, a od nedavno Bugarsku i Rumunjsku. Stabljika se do ove godine morala reciklirati, no za taj dio konoplje sada imamo zainteresirane kupce, iz Švicarske i Slovenije. Stabljika se može iskoristiti kao sirovina za preradu u razne proizvode, tako da i sami razmišljamo o izgradnji pogona" – u razgovoru nam je rekao Radoslav Ivanković, direktor „Rašeljke“.

TONSKI PRILOG: Radoslav Ivanković

 

"Put prema uspjehu ne stvara se preko noći, stavljanjem u korisnu površinu 12 hektara zapuštenog zemljišta, priprema za navodnjavanje i sadnice konoplje, bilo je ulaganje u budućnost. Konoplja je vrhunska biljka i ovdje imamo ekološki uzgoj. Biljka se do sada dobro razvija pa možemo do jeseni očekivati dobar prinos" – kazala je Anamarija Žunić, vlasnica OPG-a.

Polje je obišao i Marin Piletić, gradonačelnik, rekavši „ovo je primjer kako se zarasla polja mogu oplemeniti“, te kako Grad za zakup ili kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, na području Grada Novske raspisuje Javne natječaje, čime se sve više površina dovodi u svrhu. 

Osim koristi od uzgoja raznih poljoprivrednih kultura, korist imaju i sezonski djelatnici, prema potrebi zaposleni u vrijeme sadnje, održavanja ili berbe plodova na imanjima.