Grad NOVSKA Službene stranice

Kinesko veleposlanstvo u RH u Lisinskom održalo proslavu kineske Nove godine

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog je u ponedjeljak, 23. siječnja održan svečani koncert povodom kineske Nove godine vatrenog pijetla koja započinje 28. siječnja, ali i u povodu 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine. Prije svečanog dijela programa održan je i prijam kojemu su prisustvovali brojni dužnosnici i uglednici iz javnog života. Svečanosti se na poziv kineske veleposlanice u RH Deng Ying odazvao i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je s kineskim veleposlanstvom uspostavio   dobru suradnju. Naime, veleposlanstvo Narodne Republike Kine u RH je u listopadu prošle godine, u suradnji s Gradom Novska i Koordinacijom hrvatskih društava prijateljstva, realiziralo otvorenje "Kineske izložbe fotografija".

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Deng Ying naglasila je kako je ova godina dobra prilika da se odnosi između Hrvatske i Kine podignu na višu razinu, istaknuvši kako je posjet hrvatske predsjednice 2015. godine znatno osnažio odnose između te dvije zemlje. "U proteklih četvrt stoljeća, Hrvatska i Kina jedna drugu uvažavaju i poštuju. Kina posvećuje veliku pozornost partnerstvu i suradnji s Hrvatskom" – kazala je kineska veleposlanica, koja je također izrazila zadovoljstvo suradnjom na području kulture, obrazovanja i sporta. Nazočnima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je tom prigodom izjavila kako se nada da će nas godina pijetla, koji simbolizira entuzijazam, marljivost, hrabrost i povjerenje, dovesti do boljih odgovora na sve brojnije izazove u suvremenom svijetu.

"Hrvatska i Kina su prepoznale srednju i istočnu Europu kao prostor u kojem je moguće ostvariti daljnju prijateljsku suradnju kako bi se ojačala gospodarska i trgovinska razmjena, osnažilo europsko tržište i omogućila bolja infrastrukturna povezanost, a Kina je kao jedna od zemalja s najbrže rastućom ekonomijom, neophodan sugovornik za moguća ulaganja, poslove i suradnju" – naglasila je predsjednica, koja je nazočnima na kineskom zaželjela sretnu Novu godinu pijetla. Na koncertu su nastupili plesno pjevački ansambl Ningbo Theatre Company, akrobatska trupa Dalian iz Kine, hrvatska glazbenica Ana Rucner, te folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić.