Grad NOVSKA Službene stranice

Komemoracija na Trokutu

Na lokaciji Trokut, kod Spomen mjesta  za 314 stradalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata na Zapadno-slavonskom ratištu, održana je komemoracija.

Podsjetnik je to na 29. listopad 1991. godine, na početak operacije Orkan-91, u kojoj su boreći se zajedno, pripadnici postrojbi iz mnogih krajeva Hrvatske u sastavu OG „Posavina“ krenuli u jednu od velikih i uspješnih ratnih operacija.

Do  kraja godine oslobođeno je 11 naselja, područje motela „Trokut“, za koje je vođena jedna od najtežih bitaka u Domovinskom ratu.

"Napadnom operacijom Orkan-91  počelo je oslobađanje Zapadne Slavonije. Postrojbe HV koje su sudjelovale u tim napadnim i oslobodilačkim operacijama za oslobađanje Zapadne Slavonije, jedine su ovjenčane slavom osloboditelja i zaslužuju zahvalnost i priznaje ustrojem Medalje za oslobađanje Zapadne Slavonije 1991. godine" – rekao je Rudi Stipčić, brigadni general i zapovjednik Operativne grupe Posavina.

TONSKI PRILOG: Rudi Stipčić

 

"Već 1991. godine se prepoznala snaga morala i zajedništva hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države" – istaknuo je Stjepan Sučić , državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja.

Podsjetio je na značaj operacije Orkan-91, koja je dovela do potpisivanja primirja 3. siječnja 1992. godine.

TONSKI PRILOG: Stjepan Sučić

 

Kao i svake godine, izaslanstva članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, zajedno s izaslanstvom hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratnih zapovjednika i predstavnika udruga iz Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odalo počast kod spomen obilježja „Trokut“. Vijenac su položili predstavnici županija, župan Ivo Žinić ispred Sisačko moslavačke županije i Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske.

Među roditeljima i stradalnicima bila je i majka poginulog hrvatskog branitelja, Božica Lončarević, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada Novske.

TONSKI PRILOG: Božica Lončarević

 

Zajedničku molitvu predvodio je don Željko Volarić, vojni kapelan.