Grad NOVSKA Službene stranice

Komemoracija za poginule hrvatske branitelje na spomen obilježju na Trokutu

Na lokaciji Trokut iznad Novske održana je Komemoracija za poginule hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine na zapadnoslavonskom ratištu.
Za 314 stradalih s područja Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca, 1. gardijske brigade “Tigrovi”, hrvatski branitelji s područja Grada Novske, 125. brigade HV, Ivanić Grada, općina Križa, Kutine i Kloštar Ivanića na Spomen mjestu podignuto je devet mramornih monolita na kojima su uklesana njihova imena.
Krajem listopada 1991. godine boreći se zajedno, pripadnici postrojbi iz mnogih krajeva Hrvatske krenuli su u jednu od velikih i uspješnih ratnih akcija, pokazavši jedinstvo i sposobnost koja mora biti upamćena. Svima se zahvalio i gradonačelnik Novske Marin Piletić, rekavši kako je Hrvatska vojska 29. listopada 1991. godine krenula u oslobađanje “svake stope hrvatske grude“.


Veliki broj poginulih i ranjenih svjedoči o silini borbi. Kako je naglasio general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, “bili su to najsudbonosniji dani za Hrvatsku” te kako su postrojbe Hrvatske vojske na zapadnoslavonskom ratištu, sve do mirovnog primirja početkom slijedeće godine, oslobodile okupirana sela i veliki dio teritorija na novljanskom području. To je rezultiralo priznanjem Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine.
I general Zbora, Josip Lucić, prvi zapovjednik 1. Gardijske brigade “Tigrovi” podsjetio je na jedinstvo hrvatskih branitelja iz tog ratnog vremena, sinova Domovine iz mnogih krajeva i iseljene Hrvatske, koji su se rame uz rame borili za slobodnu Hrvatsku. Istaknuo je i kako se malo govori o Domovinskom ratu, “prešućuju istine te se na taj način umanjuje vrijednost i značaj obrambenog i oslobodilačkog rata za razvoj slobodne i neovisne Hrvatske“.
Komemorativnom skupu obratili su se Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, u ime župana i županija pokrovitelja komemoracije, zatim brigadni general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra obrane, kao i general Mladen Markač, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, rekavši kako moramo biti ponosni na obrambeni Domovinski rat i hrvatske branitelje.
Uz obitelji hrvatskih branitelja čija su imena uklesana na monolitima, svake godine na Trokutdolaze mnogi položiti vijenac i zapaliti svijeću, brojna izaslanstva općina, gradova i županija, ratni zapovjednici i sudionici ratnih događanja i borbi na novljanskoj bojišnici, dolaze odati počast za sve one koji su nas zadužili.
Komemoracija je započela misom u sjećanje na sve njih, svetom misom koju je predvodio Perica Matanović, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj, u pratnji crkvenog zbora, dok su u glazbenom programu sudjelovali učenici Glazbene škole u Novskoj.