Grad NOVSKA Službene stranice

Komemorativni skup u sjećanje na žrtve 4. listopada 1991. godine

Prije 27 godina, 4. listopada 1991. Godine,  zrakoplovi agresorske armije ispalili su  rakete na središte grada i dvorište  bivšeg prostor Ureda za obranu. Sve se dogodilo iznenada i nakon prestanak zračne uzbune, kada su  građani i branitelji izašli iz skloništa. Rakete koje su doletjele pale su među okupljene , a u eksplozijama smrtno je stradalo 11, a ranjena su 23 branitelja. Stradali su dragovoljci koji su se došli uključiti u obranu, a jedan od ciljeva zračnog napada bila je lokalna radio postaja u zgradi POU Novska.

Bio je to jedan od najtežih dana u povijesti Novske i Novljani neće zaboraviti stradavanja svojih branitelja i sugrađana.

U spomen na taj dan i čuvanje sjećanje na poginule u Domovinskom ratu, održan je komemorativni skup,  a vijence i svijeće kod Spomen obilježja položili su, obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, policajci, predstavnici  Sisačko moslavačke županije, Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani, učenici i građani.

Na tužni događaj i važnost sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelj podsjetio je Milan Čorak, ratni zapovjednik, molitvu za poginule predvodio je Milan Vidaković, a Zbor učenika Glazbene škole u Novskoj,  pjevao je hrvatsku himnu i domoljubne pjesme.