Grad NOVSKA Službene stranice

Konferencija o demografskim mjerama – kao primjer dobre prakse istaknut Grad Novska

Konferencija o demografskim mjerama – kao primjer dobre prakse istaknut Grad Novska

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u partnerstvu s Gradom Đakovom organizirali su konferenciju o demografskim mjerama, „Doprinos jedinica lokalne i područne samouprave demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema“.

U radu konferencije kojom se želi promovirati rad uspješnih gradova i općina, sudjelovali su predstavnici slavonskih gradova i općina, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i demografi.

Kroz primjere dobre prakse na konferenciji je govorio i Marin Piletić, gradonačelnik, predstavivši  mjere koje doprinose pozitivnoj demografskoj slici Grada Novska.

Naglasio je kako je Grad Novska uspio zaustaviti pad novorođene djece, provođenjem demografskih mjera, povećanjem naknada za novorođene, paketima za bebe, izgradnjom novog Dječjeg vrtića, ali i stipendiranjem učenika i studenata.

- Grad Novska aktivno ulaže u najmlađe, istaknuo je Piletić.

Kako je na konferenciji rekao Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, „svjesni smo da rezultati ne mogu doći preko noći ali određeni pomaci su vidljivi, gradimo oko 500 vrtića, stvaramo preduvjete da se djeca mogu nesmetano upisivati u vrtiće, prosječne plaće rastu, a projektom Slavonija i Baranja ugovoreno je više od 10 milijardi kuna u ovom trenu.”

 

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Novska, Zoran Prpić i Melita Mihalić, koji su u prezentacijskom dijelu predstavili „Novljanski paket za bebe“, u okviru demografske mjere „Kolica za novljanskog klinca“.

Prema riječima Zorana Prpića, ravnatelja, „Novljanski paket za bebe“ koji sadržava  potrebne stvari u prvim mjesecima života djeteta, jedinstven je u Republici Hrvatskoj, a izrađen je po uzoru na finski model paketa za novorođene bebe. Od rujna prošle godine uručeno je 68 paketa.