Grad NOVSKA Službene stranice

Križevčani u Novskoj organizirali obilježavanje 25. obljetnice stradavanja pripadnika 15. mpoad Križevci i 1. gbr "Tigrovi"

Udruga 15. mpoad Križevci je povodom 25. obljetnice stradavanja pripadnika 15. mpoad Križevci u subotu, 10. prosinca organizirala hodočašće do spomen obilježja Donje Kričke. U prosincu 1991. godine su, u napadnoj operaciji za oslobađanje zapadne Slavonije, tragično stradali Ivan Jukić, Dražen Jačmenjak, Živko Antolić, Dalibor Palčić, Tomica Šušnjić, Ivan Kordiš i Zrinko Živičnjak (pripadnici izvidničke skupine 15. mpoad), te Siniša Kraljić, Miro Marić, Ivica Šoštarić i Mladen Jurišić (pripadnici 1. gbr "Tigrovi").

Obilježavanju ove značajne obljetnice prisustvovali su gradonačelnik Novske Vlado Klasan, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske i Križevaca. Vijence i svijeće su, u znak sjećanja na njihovu žrtvu, okupljeni položili ispred spomen obilježja u Gradskom parku, te kod spomen obilježja u selu Bair, Donje Kričke i na lokaciji "Trokut".

Prisutnima se ispred Udruge 15. mpoad obratio predsjednik Željko Topolovec, koji je rekao kako su poginuli izviđači imali zadaću napasti selo Donji Čaglić, spojiti se s pripadnicima 127. brigade iz Virovitice, te time okružiti pobunjeničke snage u Pakracu i prisiliti ih na predaju, no da su unatoč uspješnoj akciji naišli na zasjedu u kojoj su smrtno stradali.

"Na području Grada Novske se štuje uspomena na hrvatske branitelje i širi istina o Domovinskom ratu. Povelja o prijateljstvu između naših gradova neće biti samo potpis na papiru, već zalog za bolju budućnost. Budimo jedinstveni i ne dajmo da nas zavade, apeliram da se borimo zajedno za našu istinu i bolje sutra" – izjavio je gradonačelnik Novske Vlado Klasan. Pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi skupu se obrato u ime  križevačkog gradonačelnika Branka Hrga, naglasivši kako je pogibija ovih branitelja zalog za prijateljstvo Novske i Križevaca.