Grad NOVSKA Službene stranice

„Cikloturizam“ - replika starinskog bicikla kao turistička atrakcija na ulasku u Novsku

Kružni tok na raskrižju Državne i Županijske ceste u Brestači, uskoro će krasiti bicikl visok pet metara. Pored bicikla koji će stajati na ulazu prema Novskoj, još su četiri  replike starinskih bicikala u cijelosti  izrađenih od metalnih cijevi u novljanskoj tvrtki „Metaflex.

Bicikli će biti  postavljeni na pet lokacija na području Sisačko-moslavačke županije, kao dio turističke ponude iz programa razvoja „cikloturizma“. 

Dok visi na velikoj kuku u proizvodnoj hali tvrtke, pogled na ogroman prednji točak i cijelu konstrukciju plijeni pogled i izaziva poštovanje prema metalcima koji su radili na njegovoj izradi. Djelatnici „Metaflexa“, tvrtke koja se bavi proizvodnjom cijevnih lukova, reducira i prostornim savijanjem cijevi, ponosni su učinjenim. Direktorica tvrtke Nada Kolundžija je rekla kako su zadovoljni kako je sve ispalo, a ovo je projekt koji je za sve djelatnike bio i zabavan.

Tvrtka „Metaflex“, godinama kvalitetom opstaje na hrvatskom, ali konkurira i na europskom tržištu. Uskoro će obilježiti i 65 godina rada pa je sudjelovanje u turističkom projektu nešto novo u njihovoj djelatnosti.

Za razvoj „cikloturizma“ na području Županije ulaže se oko pola milijun kuna. Za projekt Razvojne agencije „Si-Mo-Re“, koji uključuje „operativni  program razvoja cikloturizma, označavanje ruta, postavljanje biciklističke signalizacije i znakova, solarnih bike stupova, izradu biciklističkih karata kao i izradu mobilne aplikacije“,  Ministarstvo turizma RH osiguralo je 350 tisuća kuna.

Korisnik  „Operativnog plana razvoja cikloturizma u Sisačko-moslavačkoj županiji 2017.-2020. godine” je i Grad Novska, a Ugovor o korištenju je potpisala  Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika.

„ Grad Novska, osim bicikla koji će sigurno brzo postati atrakcija na lokaciji koja je prometna, dobiva i biciklističku rutu. Prolazit će šumskim putem pokraj autoceste, pored budućeg Restorana „Jug“,  ispod Starog Grabovca, prema Rajiću, Rajčićima,  pokraj plantaža voća, sve do Bijele Stijene, a onda ovisno o izboru, prema Okučanima i Novskoj ili preko Lipika prema Novskoj“ - rekao je Mario Čelan, direktor „Si-Mo-Re“.