Grad NOVSKA Službene stranice

Čarobni svijet pjesme i plesa u multikulturalnim Lipovljanima

U naumu očuvanja kulturnog nasljeđa u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, su u petak 29. travnja održani 5. Susreti nacionalnih manjina i Međunarodni dan plesa, a prigodni program pripremili su učenici škole koji pohađaju nastavu češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika, te gosti koji su uveličali ovaj program.

Programu je nazočio Njegova Ekscelencija veleposlanik Republike Ukrajine Oleksandr Levchenko, predsjednik Ukrajinske zajednice RH Mihajlo Semenjuk, dopredsjednica Saveza čeha u RH Ana Maria Štruml Tuček, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, predsjednica Općinskog vijeća Općine Lipovljani Anka Doležal, ravnateljica OŠ "Josipa Kozarca" Lipovljani Mirjana Faltis, grkokatolički župnik Igor Grahovac Fedešin, te predstavnici brojnih udruga i društava, kao i roditelji.

Prisutnim uzvanicima dobrodošlicu je zaželjela ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani Mirjana Faltis, koja je istaknula kako se učitelji i učenici svake godine trude organizirati program kako bi pokazali što to učenici češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika uče tijekom godine. "Lijepo je vidjeti sve te osmijehe na dječjim licima i drago mi je što sam ovdje s vama u ovoj multikulturalnoj sredini" – izjavila je dopredsjednica Saveza čeha u RH Ana Maria Štruml Tuček.

Nazočnima se obratio i veleposlanik Ukrajine Nj. E. Oleksandr Levchenko rekavši kako je obilježavanje Međunarodnog dana plesa vrlo važno, kao i ovi susreti, te je dodao kako očekuje dobru zabavu uz pjesmu i ples. Program se sastojao od 17 točki, a osim učenika OŠ "Josipa Kozarca" Lipovljani, plesnim točkama predstavili su se i članovi kulturno-prosvjetnih društava iz Kaniže, Međurića i Končanice, te KUD-a "Lipa" iz Lipovljana i Plesno – navijačko akrobatskog kluba "Iskrice" iz Lipovljana.