Grad NOVSKA Službene stranice

Folklorni susreti u Brestači

Sveta Kata, zaštitnica je sela Brestača i slavi se misom, u kapeli sv. Katarine misno slavlje uz mnoštvo vjernika predvodio je župnik Perica Matanović, a mještani sela blagdan su proslavili i seoskim kirvajem.

U obnovljenom Hrvatskom domu uz blagdan sv. Kate, održano je i folklorno večer koje priređuje KUD „Brest“ iz Brestače. Društvo djeluje 62. godine, čuvari su narodne tradicije svoga kraja i Slavonije, a niz godina ga vodi  mještanin Marko Herceg.

Pozdravljeni od predsjednice Mjesnog odbora Brestače, Ljerke Vukelić, članovi folklornih društava izveli su  kulturno umjetnički program. Mještani i gosti su osim u plesu i pjesmi domaćih, KUD-u „Brest“, uživali u programu folklornih društava, „Trenk“ iz Nove Gradiške, KUD-a „Vrbje“ Vrbje i „Valentinovo“ iz Zagreba.

KUD „Brest“ njeguje izvorne običaje, plesove i pjesme sela, od osnutka nije prekidalo rad, a iza  društvo stoje  brojni nastupi po Hrvatskoj i Europi. Folklorna skupina i tamburaši, sa svojim starim prepoznatljivim nošnjama, najstarija nošnja ima preko sto pedeset godina, njeguju pjevana šetana kola, a društvo je zapaženo, često su pozivani u goste, ali i uvijek dobri domaćini.