Grad NOVSKA Službene stranice

GKČ "Ante Jagar" i preko ljetnih praznika osnovnoškolce upoznaje s dobrobitima čitanja

Gradska knjižnica i čitaonica "Ante Jagar" Novska je drugi put za redom u vrijeme ljetnih praznika tijekom srpnja i kolovoza organizirala "Čitateljski izazov", koji ima za cilj potaknuti ljubav prema čitanju kod novljanskih osnovnoškolaca. Proglašenje najčitatelja i podjela zahvalnica svim sudionicima čitateljskog izazova održano je u utorak, 3. listopada u prostoru Gradske knjižnice. Proglašenju najboljih prisustvovali su roditelji, sudionici izazova, te gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica GKČ "Ante Jagar" Darija Jež i Jasna Popović – Poje sa svojim učenicama 4. razreda. 

Nazočne je pozdravila Darija Jež, ravnateljica knjižnice, koja je istaknula kako su sudionici izazova čitali različita štiva, poput stripova, priručnika iz prirode i povijesti, horora i krimi romana. "Svi smo svjesni kako se u svijetu i Hrvatskoj sve manje čita, smatram da na tu činjenicu utječe ubrzan način života i stres kojem smo svi izloženi" – izjavila je ravnateljica knjižnice Darija Jež, dodavši kako učenicima, koji su se prijavili na izazov, treba čestitati što su  svoje slobodno vrijeme odlučili provesti na zanimljiv i kreativan način. Ravnateljica knjižnice održala je i kratku prezentaciju o dobrobitima čitanja (čitanjem razvijamo pamćenje, vježbamo mozak, smanjujemo stres, obogaćujemo vokabular, širimo granice svoje koncentracije, poboljšavamo empatiju..), nakon čega je pozvala gradonačelnika Novske Vladu Klasana kako bi nagradili sudionike izazova i čestitali im na uspjehu.

Izazov je bio podijeljen u dvije kategorije, u kategoriji učenika do 4. razreda osnovne škole na prvom mjestu je Ivan Vuković, a osim njega tu su još i Melania Tomasović i Ivan Marijan. Leda Bielić, učenica 6. razreda OŠ Novska pročitala je 9028 stranica knjiga i osvojila je prvo mjesto u kategoriji učenika od 4. razreda osnovne škole, a tijekom ljetnih praznika puno knjiga su pročitali i Matej Čavlović i Lucija Kačavenda. Učenice 4. razreda su izvele prigodne smjehokaze učiteljice Jasne Popović – Poje, kojima su uveličale ovu svečanu dodjelu nagrada i zahvalnica.