Grad NOVSKA Službene stranice

Ljubav prema zavičaju i slavonskoj ravnici, te običajima upisana u knjige "Naš divan" i "Dobre priče"

U Gradskoj knjižnici i čitaonici "Ante Jagar" u Novskoj, u ponedjeljak, 27. ožujka predstavljene su  knjige "Naš divan" mr.sc. Mije Gašparovića i "Dobre priče" Anđe i Vjeke Hudolina.
Knjige su to dvojice vrsnih stručnjaka u poljoprivredi, zaljubljenika u Slavoniju, malog hrvatskog vrijednog i samozatajnog čovjeka koji živi na zemlji i od zemlje, ali i u tradicijsku baštinu. Cijeli svoj radni vijek proveli su upravo s takvim ljudima i nastojali im pomoći što stručnim savjetom, što u različitim medijima objavljivanjem njihovih životnih i radnih pothvata i projekata poduzetih s ciljem ostanka u domovini i zavičaju, na hrvatskoj zemlji, od koje se, ipak, uz puno odricanja i mukotrpnog rada, može živjeti. 


Predstavljanju  obje knjige čiji je izdavač Radio "Bljesak" iz Okučana, a pokrovitelj Grad Nova Gradiška nazočio je veliki broj posjetitelja  sa šireg novljanskog i novogradiškog područja, među kojima i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji je istaknuo kako je naš kraj prije svega poljoprivredni, o čemu govori i veliki broj poljoprivrednih proizvođača i obiteljskih gospodarstava. Moramo čuvati našu plodnu zemlju, a Novska ima puno potencijala kojeg treba iskoristiti. Stoga ne čudi podatak da smo treći u Hrvatskoj prema istraživanjima po izdavajanju za poljoprivredu- istaknuo je gradonačelnik Klasan.


Ravnateljica Gradske knjižnice "Ante Jagar" Darija Jež i izdavač, Mato Višić, direktor Radija "Bljesak" zahvalili su svima na dolasku, te autorima koji su trajno zabilježili neke riječi i običaje ovog slavonskog kraja od zaborava.  Naglasili su, među ostalim kako su pred čitateljima dvije kvalitetne knjige u kojima se vidi i  osjeća ljubav prema zavičaju i Domovini,  ali i želja da se u sivilu i ne baš lijepoj svakodnevnici nalaze i pozitivni primjeri koje treba istaknuti i koji su izuzetno dobra motivacija mnogima da slijede i realiziraju svoje ideje.

"Naš divan" autora mr.sc. Mije Gašparovića, zavičajni je rječnik Jazavice, Roždanika i ostalih mjesta zapadne Slavonije, autora Mije Gašparovića. Izdavač je Radio Bljesak, dr.sc. Jozo Marević, je redaktor i lektor rječnika. Recezenti su prof.dr.sc. Ante Bežan, prof.dr.sc. Ante Selak i Ante Juretić, prof.  Svojevrsni je to zavičajni rječnik sela Jazavice i Roždanika, područja bivše općine Novska, ali i ostalih mjesta zapadne Slavonije, obuhvaća oko 3.500 jezičnih jedinica, a autor ih je bilježio petnaestak godina.

-Htio sam se odužiti svima onima kojih više nema, a koristili su ove lijepe riječi. Htio sam oteti od zaborava jezik svojih pradjedova i sačuvati ga za buduća pokoljenja, jer su nam ga preci ostavili  kao nešto najvrjednije i najsvetije. Zavičajni rječnik je spomenik svim majkama koje su nas učile govoriti, da ne zaboravimo tko smo i kako smo govorili, istaknuo je, među ostalim Gašparović. Time rječnik osim leksikografskog dobiva i šire etnografsko značenje i vrijednost. Rječnik je značajan doprinos hrvatskoj zavičajnoj leksikografiji s tim da se u opisu i tumačenjima značenja pojedinih riječi mogu naći i podaci zanimljivi  i za standardni hrvatski jezik."
Izdavanje su pomogli i Brodsko-posavska županija, općine Dragalić, Okučani, Gornji Bogićevci i Vrbje.

"Dobre priče-reportaže i zapisi"  autora Anđe i Vjeke Hudolina, sadrže četrdeset  priča i reportaža koje je u protekle dvije godine u raznim medijima, objavljivao autor Vjekoslav Hudolin, poznati novinar, poljoprivredni stručnjak, publicist, enigmat uz koautorstvo supruge Anđe i objedinio ih u ovoj knjizi, koja će, kako je istaknuo imati i nastavak.

-To su priče o svim vrijednim ljudima koji vole svoju zemlju i rade na njoj. Cijeli život posvetio sam poljoprivredi, pričama iz života običnih ljudi, ali vrlo vrijednih. I htio sam to objaviti, da svi mogu upoznati i vidjeti kako je biti poljoprivrednik- rekao je, među ostalim Hudolin.
Vjeko Hudolin i umirovljeničke dane provodi vrlo aktivno i kao suradnik Radija Bljesak za kojega pripema priloge za emisiju "Sunce nad oranicama" ali i kao suradnik najvećeg poljoprivrednog portala u RH "Agroklub". Dobitnik je i njihove nagrade za najboljeg novinara u 2016. godini.

 Ovaj kulturni događaj oplemenili su nastupom i doprinijeli iskonskom slavonskom ozračju  tamburaški sastav "Belina band" i Drago Došlović iz Novske koji su upotpunili priču o slavonskoj zemlji i rodnim poljima, te ljubavi prema zavičaju.  Treba istaknuti kako je dio "Dobrih  priča"  i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva sa šireg novljanskog područja.