Grad NOVSKA Službene stranice

"Novljanskim ratnim stazama" izložba iz Muzejske zbirke obitelji Sajko

Muzejska zbirka starih predmeta obitelji Sajko ima veliku vrijednost i važnost za Grad Novsku, a predmeti i fotografije iz Domovinskog rata, povodom obilježavanja 21. obljetnice VRO "Bljesak", izloženi su u Pučkom otvorenom učilištu Novska. Izložba pod nazivom "Novljanskim ratnim stazama" otvorena je u subotu, 30. travnja, a tom prilikom je sve prisutne pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novska Valentina Opić, koja je naglasila kako je izložba posvećena svim hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su poginuli za neovisnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Autor izložbe Željko Sajko osvrnuo se na muzejsku zbirku obitelji Sajko koja posjeduje preko 2 tisuće predmeta koji su razvrstani u sedam različitih cjelina, a jedna od njih je i Domovinski rat. "Ovom izložbom htjeli smo predstaviti početke Domovinskog rata i sve prepreke na koje smo nailazili na bojištima" – istaknuo je autor izložbe Željko Sajko, te se ovom prigodom zahvalio POU Novska i gradonačelniku na podršci u organizaciji. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji je naglasio kako se na ovaj način dokumentirano prenosi istina o Domovinskom ratu, te je rekao kako ova izložba zbog toga ima veliku vrijednost, kao i kompletna zbirka obitelji Sajko.

"Najveći dio ove zbirke će u budućnosti biti smješten u Zavičajnom muzeju Grada Novske, jer je važno sačuvati uspomenu i istinu na prošlost, pa tako i na Domovinski rat" – dodao je gradonačelnik rekavši kako su hrvatski branitelji imali veliko srce, ljubav i jedinstvo, te krunicu oko vrata, što ih je bodrilo u nakani da ostvare svoj san. Otvorenju izložbe prisustvovali su i visoki uzvanici poput saborskog zastupnika Miodraga Deme, počasnog građanina Grada Novske, brigadnog generala Rudija Stipčića, i mnogi drugi, uključujući i predstavnike društvenog, javnog i političkog života Grada Novske. U izložbi koja je za građane u prostoru POU-a otvorena do 10. svibnja izloženo je preko 40 predmeta iz Domovinskog rata, te 11 fotografija iz bogate muzejske zbirke obitelji Sajko, ali i poštanske marke vlasnika Mateja Glavića, ujedno i predsjednika Hrvatskog filatelističko – numizmatičkog društva "Novska '94" , koje prikazuju gradove stradale u Domovinskom ratu.