Grad NOVSKA Službene stranice

Održana jedna od najkvalitetnijih izložbi konja pasmine hrvatski posavac

Članovi Udruge uzgajivača konja "Hrvatski posavac" Novska su 16. i 17. travnja na nogometnom igralištu "Mašinac" u Zeleničkoj ulici, Novljanima pokazali svu raskoš konjogojstva na našem području kao i ljubav koju gaje prema očuvanju ove pasmine. Organizatori su uložili veliki trud, te su u suradnji s Gradom Novska upriličili 11. izložbu konja pasmine "Hrvatski posavac", jednu od najkvalitetnijih izložbi ove vrste, prema riječima voditelja uzgoja SSHP Ivana Šubeka. Izložbu je u subotu, 16. travnja otvorio gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan koji je naglasio kako je planirani razvoj ove manifestacije, kao i svake druge, na tragu razvoja gospodarstva, dodavši kako je izložba jedan oblik turističke ponude Grada koju treba medijski popratiti kako bi što veći broj ljudi bio upoznat s tradicijom ove Udruge.

Tajnik Udruge uzgajivača konja "Hrvatski posavac" Novska Mato Stublija izjavio je kako ljubav prema konjogojstvu gaji od malih nogu jer su se time bavili i njegov pradjed, djed i otac, a istaknuo je kako osim ovdje izlaže i na raznim drugim izložbama za koje kaže da su od velike važnosti kako bi širu javnost upoznali s njihovim predanim radom. Njegova grla su već ocijenjena i ove godine su isključivo na reviziji, a Mato je zadovoljan rezultatima, no naglašava kako se od konjogojstva ne može živjeti. Udruga uzgajivača konja "Hrvatski posavac" Novska vođena Savezom uzgajivača konja Hrvatski posavac, broji 31 člana, a sveukupan broj grla penje se do 161. U odnosu na prošlu godinu broj grla je pao za oko 45%, a kao razlog za tako rapidan pad predsjednik navodi neisplatu poticaja i loše tržišne cijene, rekavši kako je konjogojstvo nerentabilno, no ističe kako u konjogojstvu opstaju iz velike ljubavi prema konjima. 

Drugog dana izložbe, u nedjelju 17. travnja izvršeno je ocjenjivanje grla i revizija pastuha, a omice koje se uvode u uzgoj žigosane su vrućim žigom na predjelu lijevog buta. Predsjednik Udruge Krešimir Johović izvjestio je da se od 31 člana prijavilo 28 izlagača, dodavši kako se ovakve uzgojne izložbe organiziraju s ciljem očuvanje pasmine hrvatski posavac. Ocjenivanje je vršio voditelj uzgoja doktor Ivan Šubek zajedno s tajnikom Saveza i članovima Savjeta uzgojnog programa. "Suradnja s Gradom je odlična, uživamo punu podršku i Gradska uprava je uvidjela da je ovo pozitivno za naše područje jer naša Udruga pokriva i Općine Jasenovac i Lipovljane. Grad nam je osigurao sve potrebite stvari, od razglasa do pitke vode za napajanje grla i struje, a košnju terena, čišćenje i tarupiranje, što bi mi teško uspjeli zbog nedostatka vremena, obavila je tvrtka Novokom, koja je doprinijela cjelokupnom ambijentu" – istaknuo je predsjednik Udruge Krešimir Johović, koji je iskazao zadovoljstvo odazivom izlagača na izložbu, no istaknuo je kako je intencija Udruge podignuti izložbu na još višu razinu po pitanju samih izlagača.

"Ovo je jedna u nizu konjogojskih izložbi koju smo dužni provoditi, odnosno izvršiti ocjenjivanje grla čime vršimo provođenje uzgojnog programa. Da bismo ih mogli ocijeniti vodimo se tablicom ocjenjivanja gdje su taksativno nabrojani parametri prema kojima ocjenjujemo, kao što su uzgojni tip, razvijenost i mišičavost, glava, vrat, prsa, prednje i zadnje noge, cjevanice, kopita i kut kretnje, a ukupan zbroj bodova iznosi 100" – pojasnio je voditelj Uzgoja hrvatskog posavca Ivan Šubek, naglasivši kako su konji s ovog područja jako dobro održavani, te da konjogojci prilično dobro vode brigu o svojim konjima pohvalivši organizatore izložbe, kao i gradonačelnika i Grad koji svesrdno pomažu radu Udruge. U  ime Udruge konja hrvatski posavac Novska, predsjednik Udruge Krešimir Johović zahvalnicu je uručio gradonačelniku Vladi Klasanu, koji se zahvalio na istoj, nakon čega je zaslužene zahvalnice, diplome i pehare podijelio izlagačima.