Grad NOVSKA Službene stranice

Održana predstava "Kako život" - ultimativni umjetnički događaj za stariju publiku

Kazalište Moruzgva ravnateljice Ecije Ojdanić se u ponedjeljak, 13. ožujka Novljanima predstavilo s novim kazališnim komadom. Predstava naziva "Kako život" izazvala je veliki interes publike, što zbog svoje tematike, što zbog izvrsnih glumaca koji su nam prezentirali dramu Nine Mitrović, u režiji Ivana Lea Leme. U glavnim su ulogama prvaci hrvatskog glumišta Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević te Ana Begić u alternaciji s Ecijom Ojdanić. Radnja predstave odvija se u staračkom domu za umirovljenike, a bavi se smiješnim i tužnim stranama života. Troje starih ljudi našlo se usred ljubavnog trokuta čiji je svjedok jedna relativno mlađa njegovateljica.

Pitanja koja otvara komad univerzalna su i filozofska, ali i društvena – živimo li život kakav želimo ili kakav drugi žele? Možemo li ponovno biti sretni? Publika je glumce nagradila pljeskom, nakon čega su se svi zajedno okupili u galeriji POU na prigodnom domjenku i druženju s glumcima. Predstavu ni ovoga puta nisu propustili ravnateljica POU-a Valentina Opić i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, koji je za inicijativu održavanja besplatnih predstava, od glumaca dobio samo riječi hvale. "Zahvaljujući plemenitoj gesti vašeg gradonačelnika koji ulaže u kulturni razvoj svojih građana mi gostujemo u Novskoj svake godine. Ja sam bila prije dvije godine i uvijek je prepuna kino dvorana. Vidi se da je to publika koja je naučena gledati predstave, gostujem po cijeloj Hrvatskoj i zaista nije svugdje tako" izjavila je ravnateljica kazališta "Moruzgva" Ecija Ojdanić, naglasivši kako je ovo pozitivan primjer koji pokazuje na koji način bi vlast u manjim gradovima trebala razvijati kulturnu politiku svog Grada.

Budući da glumi u alternaciji s Anom Begić, predstavu je promatrala iza bine, no izrazila je nadu da će se na jesen ponovno susresti s divnom novljanskom publikom. " U Novskoj je uvijek lijepo, veliki je interes za predstavama, prijam publike je odličan, a scena je kvalitetna i dobro organizirana, zaista vrlo pogodna za predstave, odnosno teatar općenito. Po mom iskustvu mogu tvrditi da mnogi mogu zavidjeti Novskoj i da je svakom glumcu veliko zadovoljstvo glumiti kod vas" – kazao je Siniša Popović, koji je utjelovio umirovljenog liječnika Andriju Kekeza, naglasivši kako su Grad Novska i POU dokaz da je potrebna samo dobra volja organizatora.