Grad NOVSKA Službene stranice

Svečano obilježeni Dani europske baštine – Krapje 2016.

U Krapju je od 17. do 18. rujna svečano obilježena 22. obljetnica od proglašenja sela graditeljske baštine, prigodnim programom u organizaciji Općine Jasenovac, Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje i TZ Općine Jasenovac, uz suorganizatore, Udrugu mladih i brojne sponzore. Na poticaj Vijeća Europe od 1991. godine u rujnu se obilježavaju Dani europske baštine, a Hrvatska se pridružila toj manifestaciji još 1995. godine, kada je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine i proglašeno europskim spomenikom kulturne baštine A – kategorije.

Među brojnim posjetiteljima, ovoj manifestaciji nazočili su magistrica Ksenija Petrić iz Ministarstva kulture, zamjenik Sisačko – moslavačkog župana Marin Piletić, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, zamjenik načelnice Damir Vidaković, predsjednik općinskog vijeća Zoran Prpić, u ime gradonačelnika Grada Novske zamjenik Tomislav Baić i ravnatelj Javne ustanove PP Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

"Sve ove aktivnosti imaju za cilj afirmaciju tradicijskih vrijednosti hrvatske Posavine u svrhu gospodarskog razvitka ili boljeg života stanovnika. Tradicjiske vrijednosti hrvatske Posavine su pučko graditeljstvo, način života i običaji u posebnom okruženju čudesnog trozvuka prostranih polja, snažnih nizinskih poplavnih šuma i kulturne baštine o kojoj se više od pola stoljeća nije vodila briga. Četvrti zvuk, vrlo štetan i nepredvidiv je bogatstvo voda koje često umjesto koristi donese ogromne štete stanovnicima cijele Općine uz osjećaj da se njima dobro ne upravlja" – rekla je u svome obraćanju načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković.

Predsjednica Udruge mladih Krapje Nikolina Srnčević u svom je obraćanju pozdravila  i  zahvalila se svima prisutnima, te proglasila ovu manifestaciju otvorenom.

Nakon svečanog otvorenja, na središnjoj  pozornici u kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupila su djeca iz područne škole Puska, a zatim i odrasli čuvari kulturne baštine "Kraplani" Krapje, "Slovinci" Slovinci, "Moslavka" Gornja Gračenica, "Hrvatsko srce" Kratečko i KUD "Stenjevec" Zagreb.

Osim u kulturno – umjetničkom sadržaju, posjetitelji su mogli uživati i u zabavnom, rekreativnom i sportskom programu, te su uz bogatu gastro ponudu mogli sudjelovati u nizu radionica, poslušati različita tematska predavanja, razgledavati etno izložbe i na kraju uživati u vožnji brodom na rijeci Savi.