Grad NOVSKA Službene stranice

U okviru "Lukova" održano predstavljanje rječnika autora doktora znanosti Joze Marevića

Veliki i značajan događaj za naš Grad, predstavljanje osmojezičnog enciklopedijskog medicinskog rječnika, autora doktora znanosti Joze Marevića, održan je u petak 14. listopada u organizaciji Novljanskog akademskog društva (NAD). Događaju su nazočili gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić, predsjednik NAD-a Mato Bartoluci, te mnogobrojni članovi društva. Navedeni rječnik je istovremeno enciklopedijski i jezični, a njegovo izdavanje je dugovječan i mukotrpan posao, koji je  zahtijevao puno ozbiljnosti i istraživanja. Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik je, količinom, obradom pojmova i brojem jezika, prvi takav rječnik u svijetu.

Sadrži gotovo 50 tisuća natuknica, ima 3 184 stranice, obuhvaća sve osnovne medicinske pojmove, odnosno klasičnu, srednjovjekovnu, modernu, te najnoviju suvremenu medicinu u cjelini. Moderatorica programa Danijela Pauković je naglasila kako je riječ o međunarodnom projektu, koji uspoređuje medicinske pojmove na latinskom, engleskom, francuskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom i hrvatskom jeziku, te na esperantu. O značenju djela i njegovoj širokoj primjeni, govorili su magistar znanosti Jelena Jurić, doktor medicine, magistar znanosti Radenko Ilić, doktor medicine i doktor znanosti Jozo Marević, autor rječnika. Prisutnima se obratio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je rekao kako su ljudi jedino istinsko bogatstvo, a da je ovo jedan od načina zbližavanja kroz znanje, te je autoru čestitao na dovršenju ovog kapitalnog projekta.

Pripremanje rječnika i potrebne građe trajalo je oko 10 godina, i prema procjeni autora iziskivalo je oko 12 tisuća radnih sati. Autor, doktor znanosti Jozo Marević navodi kako većina liječnika ne zna latinski jezik, te da se sve više služe engleskim jezikom. "Upravo zato sam krenuo u stvaranje ovog osmojezičnog rječnika, koji je kao takav prvi u svijetu. Cilj je prezentirati medicinsko bogatstvo na latinskom, koje se pretače kroz jezike, a koje će najviše služiti mladim liječnicima, kako bi dobili nove spoznaje i medicinska znanja" – ističe autor rječnika.