Grad NOVSKA Službene stranice

Veleposlanica Kosova oduševljena Novskom - "Mali Grad koji pruža puno mogućnosti potencijalnim investitorima i svojim građanima"

Grad Novska često je domaćin brojnih veleposlanika koji djeluju u Republici Hrvatskoj , a poznato odredište za bilateralne susrete Novska je bila i u četvrtak, 28. travnja kada je u Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Vladom Klasanom, prilikom radnog posjeta ugostila delegaciju veleposlanstva Republike Kosovo na čelu s Njenom Ekscelencijom veleposlanicom Republike Kosovo Shkendije Geci-Sherifi. Prvom službenom sastanku veleposlanice i gradonačelnika, nazočili su tajnice i suradnice veleposlanstva, zamjenici gradonačelnika Tomislav Baić i Vedran Mihaljević, direktor tvrtke Novokom Vinko Debeljak, vlasnik tvrtke "Arđent d.o.o." Novska Xhafer Haziraj, te pročelnice Gradske uprave Ivanka Zečević-Šolta, Eva Đurić, Marica Vitković i Sonja Marohnić-Horvat.

Gradonačelnik Vlado Klasan pozdravio je sve prisutne, te se zahvalio veleposlanici i njenim suradnicama na dolasku nakon čega je iscrpno prezentirao sve mogućnosti i područja na kojima bi Kosovo i Novska mogli razviti suradnju, kao i sve ostvarene i planirane projekte. Veleposlanica je naglasila kako je oduševljena postignućima Gradske uprave, te je izrazila kako bi početnu suradnju mogli ostvariti na kulturnom području i to između glazbenih škola jer njihovi učenici kao i naši ostvaruju iznimne rezultate i uspjehe širom svijeta. 


"Prvi put sam u Novskoj i oduševljena sam ovim malim Gradom, koji tako puno mogućnosti pruža potencijalnim investitorima zahvaljujući veoma povoljnim uvjetima, a mi ćemo sve informacije prenijeti u Prištinu kako bi u narednom periodu ostvarili suradnju i na gospodarskom području" – izjavila je veleposlanica dodavši kako se nada skorašnjoj organizaciji svojevrsnog gospodarskog foruma s ciljem upoznavanja hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika, te ističe kako je gospodarska diplomacija prioritet veleposlanstva Kosova. Veleposlanica se zainteresirala i za suradnju s novljanskim Pučkim otvorenim učilištem u svezi razmjene iskustava, a istaknula je i mogućnost bratimljenja s gradom iz Kosova s kojim imamo iste poveznice.

"Poveznica vas u tranziciji, i nas koji smo u Europskoj uniji, može biti najlakši način za bilo koji oblik suradnje, administrativnih prepreka ima, ali dokaz da su one premostive su upravo tvrtka "Hakadesch" i "Terastone Croatia" Novska" – rekao je gradonačelnik. Nakon što je završio sastanak u maloj vijećnici Grada Novske delegacija je obišla Novljansko jezero koje ih je posebice oduševilo svojim razvojem i mogućnostima, a veleposlanica je zadovoljstvo iskazala i obilaskom tvrtke "Hakadesch" koja zapošljava većinom žensku populaciju. Na tom tragu je veleposlanica u dogovoru s gradonačelnikom inicirala organiziranje skupa koji bi se bavio trenutnim položajem žena i njihovim pravima u današnjem svijetu.