Grad NOVSKA Službene stranice

Martin Marenić proslavio šest desetljeća aktivnog vatrogastva

U subotu, 28. siječnja DVD Bročice održalo je 56. redovnu izvještajnu Skupštinu u Društvenom domu u Bročicama. Ova Skupština nije bila jubilarna, ali je po mnogočemu bila posebna. Naime, Skupštini su nazočili predstavnici članica P.P.M.S. regije, odnosno tadašnjih vatrogasnih saveza Općina Kutina, Novska, Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić Grad, Zelina, Sesvete, te gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, predsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić, zamjenik predsjednika VZ SMŽ i predsjednik VZG Kutine Željko Uzel, predsjednik VZG Novske Davor Štimac, tajnica VZGN Sanja Bilandžija Ožoga, počasni predsjednik VZGN Martin Marenić i direktor tvrtke "Vatropromet" Nenad Radojčić.

U P.P.M.S. (prigorsko – posavsko – moslavačko – slavonskoj) regiji, koja je prema riječima zadnjeg predsjednika P.P.M.S. regije Martina Marenića osnovana davne 1964. godine, djelovali su tadašnji Vatrogasni savezi Općina (VSO). O radu P.P.M.S. regije redovito je vođena knjiga Zapisnika, koja se svake dvije godine prenosila u drugo vatrogasno društvo. Tako je na sjednici u Ivanić Gradu 1992. godine donesena odluka da se knjiga Zapisnika predaje u VSO Novska, odnosno u ruke zadnjeg predsjednika P.P.M.S. regije Martina Marenića. Tada je nastupilo ratno razdoblje, a nakon njega i preustroj P.P.M.S. regije, no Martin Marenić je svo to vrijeme pažljivo čuvao knjigu Zapisnika.

Odlučio je kako je održavanje Skupštine DVD-a Bročice izvrsna prigoda za izvršenje zadaće koja mu je prije 25 godina povjerena u Ivanić Gradu. Knjigu Zapisnika uručio je zamjeniku predsjednika VZ SMŽ i predsjedniku VZG Kutine Željku Uzelu, koji je u Zapisniku obilježio primopredaju ove povijesno vrijedne knjige. "Primopredaja knjige Zapisnika P.P.M.S. regije izvršena je u nazočnosti predstavnika članica regije i tadašnjih vatrogasnih saveza općina (VSO). Knjiga je vođena od 7. ožujka 1985. godine sve do 30. travnja 1993. godine, nakon čega su pripadnici P.P.M.S. regije svoj rad nastavili kao Vatrogasne zajednice Gradova i Općina Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije" – stoji u Zapisniku kojeg je pročitao i napisao Željko Uzel.

Ova Skupština je za vatrogasnog doajena Martina Marenića bila posebna jer mu je predsjednik VZ SMŽ Mijo Brlečić, uime Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno uručio diplomu i spomenicu za 60 godina aktivnog rada u DVD-u, odnosno povodom dugogodišnjeg doprinosa u vatrogastvu.