Grad NOVSKA Službene stranice

Maškare zavladale ulicama Grada – Novljane razveselila šarena i bučna povorka

Stiglo je vrijeme karnevala, započela je vladavina maškara, vrijeme veselih i razigranih dana. Grad Novska i Turistička zajednica Grada Novske te dane već tradicionalno obilježavaju u okviru manifestacije "Maske do daske", koje su 2017. godine održane u subotu 25. veljače na prekrasnoj prigodno ukrašenoj Gradskoj tržnici. Novljanski fašnik započeo je okupljanjem sudionika na staroj Gradskoj tržnici, nakon čega se šarena i bučna povorka u veselom raspoloženju prošetala središnjim dijelom Grada. Povorku je predvodila gradska limena glazba iz Daruvara, zajedno s Novljanskim mažoretkinjama. Raskošno maskirane fašničke skupine razveselile su građane, koji su im se priključili u povorci koja se uputila prema Gradskoj tržnici. Ondje je sada već drugu godinu za redom održano predstavljanje fašničkih skupina.

Gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan iskazao je zadovoljstvo što je ova manifestacija iz godine u godinu sve sadržajnija i posjećenija. "I ovo je jedan od načina na koji se trudimo promovirati naše zapadno – slavonsko središte, dušu Slavonije. Jedan od važnih segmenata svake manifestacije je i gospodarski razvoj, te promocija turizma" – naglasio je gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je otvorio ovogodišnje "Maske do daske". Vesele maškare i posjetitelje ulicama grada besplatno je vozio "Fašnik express", turistički vlakić Grada Novske. Vlakić je kao takav predstavljao sasvim novu turističku ponudu u okviru ove manifestacije, a posebno je razveselio najmlađe posjetitelje.

 

Program je započeo nastupom zagrebačkog mađioničara Igora Krakića, koji je pripremio polusatnu mađioničarsku predstavu kojom je posebno zainteresirao najmlađe sudionike, a posjetitelji su veliki interes pokazali i za facepainting umjetnice, koje su šarenim bojama oslikavale željene motive. "Grad Novska se i ove godine priključio fašničkom raspoloženju, na manifestaciji je sudjelovalo 18 prijavljenih grupa, od vrtićkih i školskih skupina, sve do odraslih. Uglavnom su se prijavile naše domaće skupine, ali ove godine imamo i gostujuće iz Kutine i Rešetara" – izjavila je voditeljica Turističko – informativnog centra Milijana Dižep Margetić, koja je posebnu zahvalu uputila djelatnicima Novokoma, kao i članovima DLAN-a, na slikama koje su poklonili nagrađenim fašničkim skupinama.

Žiri su ove godine činili zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Valentina Opić, književnica za djecu i mlade, novljanska učiteljica Jasna Popović Poje, predsjednik DLAN-a Žan Žafran i novljanska slikarica, članica DLAN-a Štefica Oljača. Po prvi puta birane su najbolje maske u tri kategorije; najbolja vrtićka, osnovnoškolska i odrasla fašnička skupina, a nagrade po navedenim kategorijama osvojili su skupina "Loptice" iz DV "Radost" Novska, DND "Brestača", te KUD "Kolo" Stari Grabovac. Članovi KUD-a svojom maštovitom idejom nisu oduševili samo članove žirija, već i sve prisutne. Kartonski gradski vlakić bio je gotovo identičan pravom, a energične maškare obukle su se prikladno za odlazak s vlakićem na Novljansko jezero. Kako bi  osigurali što bolju godinu i otklonili sve negativno iz prošle, učenici Srednje škole Novska su uvježbanim igrokazom osudili fašnika Greška, koji je uspješno spaljen uz prisutnost novljanskih vatrogasaca. Svi željni dobre zabave zabavljali su se uz vesele ritmove grupe "Dodir", slasne krafne, čaj i kuhano vino.