Grad NOVSKA Službene stranice

Međunarodni dan materinskog jezika u Gradskoj knjižnici

Tjedan dana nakon dana zaljubljenih, 21. veljače slavi se ljubav prema jeziku; obilježava se Međunarodni dan materinskog jezika. Slavi se materinski jezik, onaj s kojim se prvim susretnemo, koji nam prvi omogućava integraciju u društvo, na njemu učimo svoje prve riječi, čitamo, slušamo i pričamo najljepše bajke.
U tom povodu Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Ante Jagar“ Novska posjetili su učenici 3. razreda Srednje škole Novska s profesoricom Željkom Pugelnik Vuković koji su  ukrasili prostor knjižnice simpatičnim natpisima s najčešćim pogreškama u hrvatskome jeziku.

 Hrvatski jezik se u prošlosti morao spašavati od nasilnog potiskivanja ili unitarizacije, a danas ga moramo braniti od ravnodušnosti i nepismenosti. Na to nas podsjećaju pogrešno napisani nazivi na trgovinama, pogrešna uporaba pojedinih riječi u javnim medijima, kao i sve više prisutna ideja o nesamostalnosti hrvatskog jezika, koji se u javnosti, pa čak i u nekim lingvističkim krugovima, stavlja u znak jednakosti s jezicima u našem geografskom susjedstvu.